bbq2017-karin-rob

BBQ – 3 lekkere recepten

Onder een warm zonnetje hebben we met een flink aantal leden het seizoen weer heerlijk afgesloten met een top BBQ waarvan het menu weer vol stond met fijne gezonde gerechten. Karin van de Barcommissie en mede ‘chef’ BBQ zegt daar over: “Frisser, groentiger en lekkere vleesalternatieven, daar hou ik van. En daar zijn er, heb ik ook vorig jaar gemerkt, gelukkig meer van.”

Voor de liefhebbers daarom hier de recepten van de zalm met citroenspiezen, Hellouli Kebabs (kaas uit Cyprus) en Vega burgers. Maak er een lekkere zomer van!

Zalm met citroenspiezen

Ingredienten (voor 3 personen):

  • 280 gr zalm (2 moten)
  • 1 eetlepel zelfgemaakte pesto (uit potje kan ook)
  • 1 citroen

Materialen

3 lange prikkers (geweekt in water)

Bereiding

Snijd de zalmmoten in gelijke stukken. De dunne gedeeltes kunne eventueel dubbel doen zodat ze dezelfde dikte hebben als de andere blokken. Schep de pesto door de zalm in een kom.

Snijd de citroen in dunne plakjes en halveer deze. Rijg de zalm en de stukken citroen om en om aan de prikkers. Dan in ca. 5 min. op de bbq rondom gaar bakken. Niet te lang, want dan worden ze droog.

Halloumi Kebabs (kaas uit Cyprus)

Halloumi is een kaas uit Cyprus die bij verwarmen lekker stevig blijft.

Ingredienten (voor 4 personen)

  • 1 pak Halloumi kaas (ca. 350 gr)
  • 1 middelgrote paprika
  • 1 middelgrote ui
  • 8 niet te grote champignons
  • verse tijm, oregano, rozemarijn, munt en peterselie
  • 1 grote knoflookteen
  • ca. 0,5 dl olijfolie
  • het sap van 1 limoen
  • (zwarte) peper uit een molen

Materialen

4 lange prikkers (geweekt in water)

Bereiding

Maak een marinade van ca 1 eetlepel van de gemengde verse kruiden, de olie, het limoensap, de knoflook (geperst) en peper. Snijd de kaas in blokjes van ca. 2 bij 2 cm en doe die in de marinade. Laat de kaas met de champignons ca 24 uur marineren in de koelkast in ene glazen of stenen schaal. Schep af en toe om.

Snijd de paprika en ui in stukjes van ca 2 bij 2 cm. Begin en eindig elke spies met een champignon en rijg daartussen telkens een stukje ui, stukje paprika en een stukje kaas etc. aan.

Bak de spiezen op de bbq in ca. 10 minuten gaar, keer ze regelmatig om en bestrijk ze regelmatig met de overgebleven marinade.

Vega burger

Ingredients Burger (voor 4 personen):

  • 400 gr kikkererwten uit blik
  • handje verse koriander
  • 2 eetl amandelschaafsel
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 theel komijn
  • snufje chilipoeder
  • peper en zout
  • 100 gr feta
  • 1 eetl citroensap
  • eventueel beetje paneermeel

Ingredienten Saus:

  • 170 gr Griekse yoghurt
  • peper en zout
  • verse koriander
  • garnering
  • 4 broodjes
  • gegrilde schijfjes courgette
  • sla

Materialen

Keukenmachine

Bereiding

Laat de kikkererwten uitlekken en doe ze samen met de rest van de ingrediënten voor de burger (behalve amandel en paneermeel) in een keukenmachine. Laat de machine even draaien totdat alles goed gemengd is en er een stevige massa is ontstaan. Proef even of de smaak goed is, voeg eventueel meer kruiden toe. Schep het geschaafde amandel door het kikkererwtenmensgel. Als het mengsel nog erg plakkerig is kun je een beetje paneermeel bij doen om het wat steviger te maken. Draai dan 4 bollen van het mengsel en druk ze plat. Bewaar ze tot gebruik in de koelkast.

Maak de saus als volgt: hak de koriander fijn en roer door de yoghurt. Breng op smaak met een beetje peper en zout.

Grill de courgette in een grillpan of oude bbq in ca. 3 min lichtbruin. Leg de vegaburgers op de bbc en bak 3 a 4 minuten aan beide kanten. Snijd de broodjes doormidden en beleg met een beetje sla. Schep de vegaburgers er op en verdeel de schijfjes courgette er over. Schep nog ene flinke klodder frisse yoghurtsaus er op en dek af met de bovenzijde van het broodje. Het is ook lekker om de courgette te vervangen door aubergine.

 

1 reply
  1. avatar
    Jana says:

    BBQ was ontzettend lekker en een geslaagde avond. Ik zou graag het recept van de salade van Sue willen hebben.

Comments are closed.