Artikel > Ingezonden >> Diverse artikelen ingezonden door leden

Salomon 4 trails 2019

“Heb je de dieren buiten gezien?” vroeg Uta in de grote tent in Nassereith. Visioenen van een weilandje met een paar Murmeltieren (zoals vroeger op de Camping in Landeck) doemden op voor mijn geestesoog of alpaca’s misschien?Uta sleepte me aan een arm naar buiten en wees ze me op bewegende goud bruine stipjes op een loei steile helling die het dal begrensde, jawel een vijftal gemzen! Een goed voorteken.

Liesbeth van der Haak vertelt over de vierdaagse bergtrail in Oostenrijk die ze met Birgit deed. Read more

Verslag Great Breweries Marathon 2019

Op Moederdag ging reeds om half zes de wekker in een aantal huizen in de Leidse regio. 22 lopers, waarvan drie van de Loopgroep Oegstgeest moesten op tijd bij Leiden Road Runners zijn om daarvandaan met de bus naar het Belgische Puurs te rijden. Hier, bij de brouwerij van Duvel begon de Great Breweries Run van 25 kilometer. Oegstgeester inbreng kwam van Arnoud, Rob en Harm. Read more

Martijn loopt voor Ronald McDonaldhuis

Zaterdag 22 en zondag 23 juni 2019 doe ik (Martijn Meulenbroek :)) met het team de Hoeverunners mee aan de HomeRun: een sponsorloop van het Ronald McDonald Kinderfonds. We lopen in estafettevorm 240 kilometer in 24 uur. Dwars door Nederland. Dag en nacht. Om geld in te zamelen voor de Ronald McDonald Huizen en vakantiehuizen. Read more

XL: wellicht het best bewaarde geheim van onze vereniging

Trainingsgroep XL  is een buitenbeentje in onze club en dat vinden wij best jammer. Want wat wij doen vinden we zó leuk, dat zouden méér mensen moeten doen.

We lopen elke zondag met veel plezier dwars door de duinen en het bos, over los zand of door de modder, over kleine paadjes of liever zelfs,  buiten de gebaande paden. Dat is zwaarder dan lopen op de weg, en vergt nogal wat kracht en uithoudingsvermogen. Maar je wordt er heel sterk en behendig van.

We nemen onderweg een paar keer een korte pauze om op adem te komen of om te kijken naar een bijzondere paddenstoel, orchidee of een schattig hertenjong dat zich schuilhoudt in het hoge gras. Of  gewoon om te genieten van het uitzicht. We lopen in de natuur en zijn ermee verbonden.

En dan draven we weer door, op naar de koffie aan het eind van de route. We hebben er dan 18 tot 26 km opzitten en het is 12 uur geweest, dus sommige leden menen dat ze wel een stuk appeltaart bij de koffie hebben verdiend. Zo eindigt de trailloop altijd gezellig.

Op het ogenblik hebben we zo’n 15 mensen die regelmatig meelopen met XL. Daaronder zijn ervaren ultralopers die wel 100 km aankunnen, maar ook lopers die 24 km al een hele afstand vinden. Over de lopers zelf zullen we een andere keer vertellen.

Uitnodiging
We vinden het heel leuk als meer mensen met ons mee willen lopen. Voor een beetje ervaren loper moet het geen probleem zijn. Heb je een halve marathon in de benen zitten? Dan moet die 18 in de duinen ook wel lukken, en de week daarna misschien de 20 km. Ben je onzeker of je het wel kan halen?  Daar kom je maar op één manier achter: loop gewoon eens mee.  We beloven je dat er de eerste keer altijd iemand met je meeloopt, ook als je noodgedwongen inkort.

We nodigen je uit om zondag 17 februari met ons mee te lopen. De route die is uitgezet is 19 km.

Uitrusting
Je hebt geen bijzondere uitrusting nodig, maar een waterfles is wel prettig en een dadel of een gelletje voor extra energie onderweg. Neem voor na de loop een droog shirt, een  trainingsjack en –broek mee om warm te blijven. Als je geen appeltaart wilt bij de koffie, kun je een boterham, chocomel of een banaan meenemen.

Aanmelden
Als je zondag 17-2 of een andere zondag wilt meelopen, meld je de aan via het forum van de loopgroep. Helemaal bovenaan staat XL. Heb je vragen, zet ze daar gerust neer. Dan neemt Hermien Bruin (trainer-coördinator van XL) contact met je op.

Nog een paar foto’s als toetje omdat we het zo leuk vinden.

doe mee aan onderzoek bij (halve) marathon Leiden

Het lopen van een marathon wordt steeds populairder. Naast de vele positieve gezondheidseffecten van duurinspanning, kan die inspanning ook gepaard gaan met maagdarmklachten.

Onder de titel “With help of my little friends?” gaat Hogeschool Leiden samen met een groot aantal partners binnen en buiten de sport onderzoek doen naar de relatie tussen de samenstelling van de darmmicrobiota en het ontstaan van maagdarmklachten tijdens duurinspanning. De onderzoekers hebben daarbij het oog laten vallen op deelnemers aan de Leiden Marathon (hele en halve marathon) in 2019.

Voor het onderzoek worden gevraagd: Nederlandse mannelijke* hardlopers tussen de 18 en 45 jaar, die tenminste 2x per week trainen. Je wordt gevraagd gedurende een periode van 3 maanden een trainingsdagboek bij te houden en wekelijks een vragenlijst in te vullen. Daarnaast lever je 3 keer een fecesmonster in, alvorens je meedoet aan de halve of hele marathon van Leiden.

*) Omdat bekend is dat de menstruatiecyclus van vrouwen van invloed is op de darmmicrobiota en dus mogelijk ook effect heeft op de relatie tussen de darmmicrobiota en het ontstaan van maagdarmklachten tijdens het lopen van een (halve) marathon.

Dit onderzoek levert je op: deelname aan het kick-off en een afsluitend evenement met interessante presentaties/workshops, driemaal een uitgebreid verslag van je darmmicrobiota en een hardloopshirt.

Aanmelden kan via het formulier onderaan deze pagina op de website van Leiden marathon.

Klik hier voor de flyer van het onderzoek. Meer informatie over dit onderwerp:

https://www.hsleiden.nl/actueel/nieuws/onderzoek-voorkomen-maag-darmklachten-tijdens-hardlooptraining.html

https://www.running2020.org/category/buikloop/

Mededelingen van de trainers

Een aantal berichten van Katja namens ons trainerscollectief.

Read more

Indian Summer Ultratrail 20 oktober 2018

De Indian Summer (Ultra-)trail is een jaarlijks evenement eind september met afstanden van ca. 50 tot 130 km. door de Drentsche Aa en heide en bossen rondom Grollo. Liesbeth en Birgit deden op 20 oktober 2018 de 60 (!) km. en Liesbeth vertelt het verhaal. Read more

Communicatieplan

Vier enthousiaste mensen, Geralda, Hester, Claudine en Suzanne,  hebben zich gemeld om na te denken over een communicatieplan n.a.v. de notitie “Loopgroep Oegstgeest in Beweging’. Read more

In de media: Geert en zijn ploggers

Het Hoogheemraadschap van Rijnland maakt in haar fraaie nieuwsbrief melding van het Oegstgeester ploggen. Read more

Nieuws van de trainers

Bootcamp op de vrijdagavond
Vanaf afgelopen vrijdag geven we op elke vrijdagavond voor de lopers die dat willen een vol uur bootcampen met ‘duidelijk minder’ intervallopen tussendoor. En ook de bootcamp is echt voor iedereen! Iedereen heeft de keuze om aan te haken op de vrijdagavond en te kiezen tussen het reguliere schema of wat meer bootcampen. Daarnaast geven we natuurlijk nog loopscholing en beginnen we met een gezamenlijke warming-up.

Bij deze de oproep om het vooral eens te komen proberen, iedereen is echt van harte welkom. En wat is er leuker om echt voldaan aan je weekend te gaan beginnen!

Techniekblokjes op de woensdag
Op woensdag 5 september was de primeur! Als onderdeel van de warming up kregen alle groepen loopscholing. Op het parkeerterrein van FC Oegstgeest was door Roel een heus circuit uitgezet voor een centrale warming up met loopoefeningen over hoedjes en lopen met springtouwtjes. Dit allemaal om de coördinatie en de looptechniek te verbeteren.

Na afloop hoorden we alleen maar positieve reacties: leuk! om met de hele groep de warming-up te doen en goed dat er aandacht besteed wordt aan de looptechniek!

Twee jaar geleden hadden onze trainers al de krachtblokjes ingevoerd voor blessurepreventie en prestatieverbetering en nu krijgt dus ook de looptechniek op de woensdag 1x per maand de aandacht! Als je vaker specifieke loopscholing wilt krijgen, kom dan op vrijdag naar de baantraining.

De basiscursus gaat van start!
Woensdag 10 oktober is vanaf 20.15 uur de informatieavond over de nieuwe Basiscursus die start op 7 november a.s. Weet je nog mensen die (weer) willen beginnen met hardlopen, attendeer ze dan op deze avond. Ze kunnen zich ook alvast aanmelden via basiscursus@loopgroepoegstgeest.nl.

Ploggen op 14 oktober
Zondagochtend 14 oktober gaan we om 9.30 uur weer ploggen: hardlopen en tevens afval verzamelen. We vertrekken gewoon vanaf Pecos. De afstand die we lopen is beperkt maar door het vele bukken voelt het toch als een stevige work out. En het is gezellig en inspirerend om met elkaar Oegstgeest wat schoner te maken. De eigen leden hoeven zich niet van te voren aan te melden, maar verder kan iedereen in Oegstgeest meelopen, mits van tevoren aangemeld op ploggen@loopgroepoegstgeest.nl.

Het Leidsch Dagblad wil die dag graag meelopen en een reportage maken dus trek je blauwe loopgroep shirt aan als je die hebt.