Gevraagd: Enthousiaste vrijwilliger(s) voor de Communicatie Commissie

We zoeken een enthousiast persoon die de huidige commissie wil versterken. Ingewikkeld of moeilijk is het niet, enthousiasme is het belangrijkst!

Lees meer

16 Oktober – maximaal test

Op zondag 16 oktober organiseren we weer een maximaaltest. Hierbij wordt je maximale hartslag bepaald, goed om te weten wanneer je echt in de zones wil lopen. Immers de Zoladz zones (van Z1 tot en met Z5) zijn gedefinieerd in relatie tot je maximale hartslag:
Lees meer

Arnoud

Hoe loopt het? – oktober 2016

Lopen verlicht! Loop verlicht! Het is weer even wennen na de zomerperiode. De dagen worden in rap tempo korter, de hesjes moeten weer aan. De tempogroepen krijgen onder bezielende leiding van de trainers naast warming up oefeningen ook krachtblokken. Dit alles maakt dat we nog lekkerder kunnen lopen door sterkere spiergroepen rondom de heupen. Lekker en ontspannen lopen voor iedereen, met kwalitatief goed geschoolde trainers. Dát is waar onze club voor staat.

Lees meer

Trail etiquette

Door Liesbeth van den Haak

Trailruns zijn heel anders dan weg- of baan-wedstrijden. Omdat geen enkele trail vergelijkbaar is met de andere, is de eindtijd minder belangrijk. Het terrein kan onvoorspelbaar zijn. Het draait meer om de beleving, de natuur en ook de techniek. Natuurlijk mag je best je best doen om te winnen.

Omdat de aard van een trailrun zo anders is, gelden er ook andere regels.
Ik wil graag met jullie de trail etiquette delen zoals we die kennen en zoals die prettig voor ons werd opgetekend door Jason Robillard*.

1 – Wees niet bang voor modder. Smerig worden is een erezaak en voorzichtig om een modderplasje heen manouvreren is eigenlijk not done. Er is een verondersteld verband tussen de hoeveelheid modder en de ervaren vreugde. (Voor mij is dit de enige trailregel die ik minder waardeer en die ik zo nu en dan aan mijn laars lap)

2 – Gooi geen afval weg. Geen gel-verpakkingen, geen wikkels van reepjes, zelfs geen zakdoekjes. De vrijwilligers zijn er niet om onze troep op te ruimen. Vaak is het meenemen van een eigen drinkbeker verplicht maar ook als er bekers verstrekt worden, gooi die dan zelf in de afvalcontainer en niet ergens op het pad.

3 – Bied hulp aan je medelopers indien nodig. Op de paadjes zijn niet overal hulpdiensten aanwezig en het is een erecode dat je elkaar helpt. Bij sommige trails geldt dat je diskwalificatie riskeert als je het nalaat hulp te bieden en krijg je extra punten in de vorm van tijdwinst voor het verlenen van hulp.

4 – Toilet gerelateerde activiteiten vinden plaats naast het pad, niet erop. ( verder geen toelichting nodig)

5- Hoflijkheid is een deugd. Laat snellere lopers (vaak van langere afstanden) voor gaan. Stap op singletracks even opzij. Of vraag of lopers achter je willen passeren.

6 – Op paden die ook door mountainbikers, wandelaars en paarden gebruikt worden geldt dat paarden in ieder geval voor gaan, want het laten schrikken van een vluchtdier kan heel nare gevolgen hebben. Een mountainbiker die op volle snelheid naar beneden komt suizen gaat ook wat lastiger aan de kant. Met een beetje wederzijds begrip blijft iedereen blij.

7 – Bedank vrijwilligers en toon je waardering. Zij maken onze trails tot een feest.

8 – Gedraag je niet als een verwende prins(es) als jou favoriete traileten er niet (meer) is. Catering onderweg is geen recht, maar een heerlijke luxe.

9 – Stel je bescheiden op. Er is altijd wel iemand sneller of beter dan jij. Belangstelling voor anderen tonen maakt het feestje echt gezellig.

10 – Keep smiling. Met een grote glimlach op je gezicht kom je verder. Je bent omgeven door fantastische mensen en een adembenemende natuur. Je hebt de mooiste hobby die er bestaat en die voelt als een manier van leven. Welkom in de trail community.

  • Bron: “The ultimate guide to trail running and ultramarathons”, Jason Robillard, Skyhorse publishing, 2014

woensdag 14 en 28 september – fysiotherapeut aanwezig

Maak een afspraak met Ruben; hij komt vrijblijvend naar Pecos toe.

Meer informatie over Ruben vind je hier.

Samen trainen voor de Bruggenloop (15 km) op 11 december 2016

brienenoordZondag 11 december, is de Bruggenloop in Rotterdam, een afstand van 15 km. Heb je zin om je samen met andere lopers van de Loopgroep voor te bereiden op dit evenement? Een aantal lopers heeft zich al opgegeven voor de Bruggenloop. In iets minder 3 maanden bouwen we op naar de afstand van 15 km. De groep wordt begeleid door trainers Geert en André.

Er wordt van je verwacht dat je het leuk vindt om 2 a 3 keer per week te trainen. Behalve de wekelijkse trainingen op de weg, op woensdag en zondag, zullen er ook een aantal (niet verplichte) baantrainingen onderdeel van het programma zijn.

Heb je belangstelling om mee te doen? Stuur dan een email naar andrevandertol@gmail.com. Je krijgt dan een intakemail waarin we vragen wat je doelstellingen zijn voor de Bruggenloop en welke loopervaring je hebt. Je kunt je inschrijven tot en met woensdag 21 september. Er is een kick-off op woensdag 21 september om 19.15 uur bij Pecos.

Het is de bedoeling dat je jezelf inschrijft voor de Bruggenloop, klik hier. De inschrijving via de website is al geopend.

Je kunt meedoen met de groep als je:

  • al meerdere keren een 10 kilometer hebt gelopen in het afgelopen jaar  (in een training of in een wed-strijd)
  • bereid bent om in principe 3x in de week te trainen: op woensdag en zondag en een derde keer naar keuze (voor jezelf of op de baan op vrijdag)

Met lopersgroet,
Geert en Andre

Spierkracht: use it or lose it

We kennen het allemaal: als iemand een been gebroken heeft en het gips mag er weer af is de spiermassa in dat been duidelijk achteruit gegaan. Bij jonge en gezonde mensen komt dat gelukkig snel weer terug. Recent onderzoek toont aan dat ook bij het ouder worden, na de vakantie en bij mensen met zittende beroepen de spieren langzaam achteruitgaan. Zonder oefening verlies je ongemerkt veel kracht. Met gerichte oefeningen kan de spierkracht weer aanzienlijk verbeterd worden. Bij het lopen is kracht, in de benen maar ook in de romp (de core stability) een basis ingrediënt. Met een sterkere romp loop je efficiënter, en ga je technisch beter lopen, en met sterkere beenspieren krijg je een krachtigere pas en wordt je minder snel moe.

Bij de Loopgroep Oegstgeest waren we al begonnen wat krachtoefeningen in de warming up op te nemen, met name op woensdag. Tot nu toe bleef dat echter beperkt tot wat losse blokjes squats of muurzitten, zonder enige opbouw. Gezien ons ledenbestand en de toenemende aandacht voor spierkracht in de sportliteratuur hebben de trainers daarom besloten om op woensdag en zondag een standaard krachtblokje in te voeren, met wat meer variatie en een duidelijke opbouw.

Namens de trainers, Roel en Frans

Jaarplan 2016/2017 en groepsindelingen

Jaarplan 2016/2017 en groepsindelingen Er is afgelopen weken gepuzzeld aan het jaarplan 2016/2017 voor de diverse groepen om er voor te zorgen dat iedereen op zijn eigen niveau en passend bij de persoonlijke ambities kan lopen. Deze indeling is dezelfde als die we voor de zomer hanteerden, maar voor de herkenbaarheid hebben we deze duidelijker […]