Looptrainersdag 2017 – verslag

Zaterdagochtend 11 november om 8 uur zaten er al 8 trainers in de auto op weg naar de jaarlijkse looptrainersdag die georganiseerd wordt door de Atletiekunie op Papendal. Van te voren kon je je inschrijven voor twee workshops en tussen de middag kon je 2 onderdelen kiezen uit de keuzecross (zie foto – er waren gelukkig genoeg onderwerpen!). 

Rond 9.45 uur zou de inleiding beginnen. We waren niet op tijd voor een stoel dus namen we achteraan plaats met de verwachting dat het maar een inleiding was die naar alle waarschijnlijk zou gaan (dacht ik tenminste..) over hoeveel loopgroepen Nederland al heeft en dat het aantal lopers nog steeds stijgt, dat het zo’n mooie sport is etc etc. Maar de inleiding was eigenlijk al ontzettend interessant. “Durf te variëren” was de titel en werd gegeven door Louis Delahaye, een Nederlands sporttrainer die momenteel verbonden is aan het Team LottoNL-Jumbo/2015.

Durf te variëren in je training verkondigde hij. Je kunt daarmee je trainingsomvang verhogen zonder dat je de belasting verhoogt. Ga dus in plaats van hardlopen: fietsen of wandelen of langlaufen of ElliptiGO-en of schaatsen óf doe kracht- of core training (ja, dat onderwerp kwam die dag wel vaak voorbij). Leuk om te horen dat hij lopers in voorbereiding voor de marathon meer uren had laten fietsen dan laten lopen en zo hun tijd verbeterden! Hij tipte ook om beginnende lopers tussen het lopen door stukken te laten wandelen om zo tot een hogere omvang te komen en ze daardoor een betere trainingsprikkel te geven. Om te onthouden dus.

2Daarna was het tijd voor workshop 1. We hadden afgesproken dat we gezamenlijk de workshop “Core training voor lopers” zouden gaan volgen maar dat onderwerp kwam je eigenlijk overal tegen. Het trainen van je hele keten is zo belangrijk maar veel doe je onbewust al. Wist je trouwens dat je met het optrekken van je wenkbrauwen je peesplaat van je voet inspant?? Veel oefenen dus!

7Verder een greep uit onze gevolgde workshops: Running Bootcamp (met ook veel core trainingen), kracht voor marathonlopers (ook veel core), trailrunning, van observeren en analyseren naar verbeteren, looptechniek verbeteren door feedback en wearables etc.

Kortom; veel nieuwe ideeën opgedaan, vooral voor core trainingen en het belang daarvan dus maak je borst maar nat (en dat geldt ook voor alle trainers!! ☺)

Oja, en bij de opening kreeg je een shirt met een flyer (zie foto’s) een shirt om weg te geven met de titel: “Neem jij een loopje met mij?”. Daar gaan we nog wat voor verzinnen! Wordt vervolgd dus!

Alle trainers wensen iedereen alvast een mooie decembermaand toe en voor iedereen een gezond en happy 2018! Tot snel!

Meer foto’s:

5 6

8
9