doe mee aan onderzoek bij (halve) marathon Leiden

Het lopen van een marathon wordt steeds populairder. Naast de vele positieve gezondheidseffecten van duurinspanning, kan die inspanning ook gepaard gaan met maagdarmklachten.

Onder de titel “With help of my little friends?” gaat Hogeschool Leiden samen met een groot aantal partners binnen en buiten de sport onderzoek doen naar de relatie tussen de samenstelling van de darmmicrobiota en het ontstaan van maagdarmklachten tijdens duurinspanning. De onderzoekers hebben daarbij het oog laten vallen op deelnemers aan de Leiden Marathon (hele en halve marathon) in 2019.

Voor het onderzoek worden gevraagd: Nederlandse mannelijke* hardlopers tussen de 18 en 45 jaar, die tenminste 2x per week trainen. Je wordt gevraagd gedurende een periode van 3 maanden een trainingsdagboek bij te houden en wekelijks een vragenlijst in te vullen. Daarnaast lever je 3 keer een fecesmonster in, alvorens je meedoet aan de halve of hele marathon van Leiden.

*) Omdat bekend is dat de menstruatiecyclus van vrouwen van invloed is op de darmmicrobiota en dus mogelijk ook effect heeft op de relatie tussen de darmmicrobiota en het ontstaan van maagdarmklachten tijdens het lopen van een (halve) marathon.

Dit onderzoek levert je op: deelname aan het kick-off en een afsluitend evenement met interessante presentaties/workshops, driemaal een uitgebreid verslag van je darmmicrobiota en een hardloopshirt.

Aanmelden kan via het formulier onderaan deze pagina op de website van Leiden marathon.

Klik hier voor de flyer van het onderzoek. Meer informatie over dit onderwerp:

https://www.hsleiden.nl/actueel/nieuws/onderzoek-voorkomen-maag-darmklachten-tijdens-hardlooptraining.html

https://www.running2020.org/category/buikloop/