Bevrijdingsvuurestafette 2019

Er is 5 mei geen looptraining. Je bent wel van harte uitgenodigd om de Oegstgeester Bevrijdingsvuurestafettelopers te verwelkomen bij een korte ceremonie tussen 10 en 10:30 in het Bos van Wijckersloot. Zij lopen namelijk, in de voetsporen van vele anderen met het bevrijdingsvuur ’s nachts vanuit Wageningen naar Oegstgeest.

In 1948 werd het Bevrijdingsvuur door generaal Montgomery van Portsmouth naar het D-day-strand in Normandië gebracht. Het Bevrijdingsvuur werd vervolgens door Nijmeegse atleten meegenomen naar Wageningen. Vervolgens verspreidden andere estafettelopers het Bevrijdingsvuur via Rhenen naar Den Haag en andere plaatsen in het land. Die traditie houden we in stand, ook in 2019 in Oegstgeest.

Nadat in om middernacht van 4 op 5 mei bij Hotel de Wereld het bevrijdingsvuur is ontstoken komt een lange stoet van hardlopers in beweging. Eén voor één worden de gemeenten afgeroepen en ontsteken de lopers een fakkel aan het bevrijdingsvuur. Zij beginnen aan de tocht naar één van 80 gemeenten waar zij die dag vandaan zijn gekomen.

Tien enthousiaste Oegstgeester lopers zullen een nachtelijke estafette lopen via Leersum, Zeist, Utrecht, Woerdens Verlaat, Woubrugge en Leiden om het vuur naar het Bos van Wijckersloot brengen. Hier overhandigen zij het vuur tussen 10:00 en 10:30 aan de burgemeester (zelf ook een fanatiek hardloper). Met het vuur zullen bij het monument voor de verzetsmensen lantarentjes worden ontstoken, die daar zullen branden als symbool voor de verworven vrijheid.

In Oegstgeest zijn gedurende WO II drie geallieerde vliegtuigen neergekomen. Dezelfde dag zullen de lopers met het vuur ook langs de graven gaan bij de vaak zeer jonge soldaten die in onze gemeente hun laatste rustplaats gevonden hebben. Ook daar zal 5 mei het vuur van de vrijheid, waar zij hun leven voor hebben gegeven, branden.

We wensen onze lopers een mooie en voorspoedige estafette!

Hieronder een impressie uit 2015: