Verslag Great Breweries Marathon 2019

Op Moederdag ging reeds om half zes de wekker in een aantal huizen in de Leidse regio. 22 lopers, waarvan drie van de Loopgroep Oegstgeest moesten op tijd bij Leiden Road Runners zijn om daarvandaan met de bus naar het Belgische Puurs te rijden. Hier, bij de brouwerij van Duvel begon de Great Breweries Run van 25 kilometer. Oegstgeester inbreng kwam van Arnoud, Rob en Harm.

Bij Antwerpen begon de spanning op te lopen…

Met een bak koffie stapten we om 7.00 in de bus van de basketballers van ZZ Leiden, die door Runnersworld Leiden was geregeld. 160km later stapten we uit bij het start- en finishpunt van de Great Breweries Run in Puurs: Brouwerij Duvel Moortgat. Hier maakten duizenden mensen zich op voor de 25 km (of de hele marathon).

Het geheel was strak georganiseerd: startnummers, shirts waren binnen mum van tijd opgehaald en zelfs toiletten waren er voldoende. Ook was er een kleine expo met hardloopartikelen, maar het was duidelijk waar de echte nadruk op lag: bier. ’s Ochtends werd door de binnendruppelende atleten nog voorzichtig aan flesjes water en gelletjes gelurkt en bleef het horecaplein leeg. Na de race zou dat wel anders zijn.

Subtiele sponsoruitingen

De loop hield het midden tussen een wedstrijd en een funrun. Er waren pacers en tijdregistratie d.m.v. chips, maar het parcours was niet overal even breed of goed verhard en de kilometeraanduidingen klopten ook niet helemaal. Wel waren er op de route door de provincies Antwerpen en Vlaams-Braband liefst acht punten waar zowel water als sportdrank werd aangeboden, dus van risico op uitdroging was ondanks het zonnetje geen sprake.

Het parcours leidde vanaf de brouwerij van Duvel door wat dorpjes en over het platteland, maar de voornaamste bestemming van de Breweries Run was de brouwerij van Palm, die gevestigd is in Kasteel Diepensteyn (de hele marathon komt ook nog langs een derde brouwerij). We liepen langs een slotgracht, ridders en minstrelen, maar zagen ook eindeloze rijen kratten, de lopende banden, waterreservoirs en de hopvelden. Onderweg hingen overal aanmoedigingen als “BEER: Brew, Enjoy, Empty, Repeat” en “A run is like a beer – you feel much better after you’ve had one”.

Met het oog op de Leiden Marathon het weekend erna (en de versnaperingen aan de finish) liep ik de 25km als duurloop en kon dus optimaal genieten van de sfeer en omgeving. Uiteindelijk liepen toch vrij veel mensen om me heen op hun limiet en naarmate de finish dichterbij kwam, steeg niet alleen de temperatuur, maar ook het aantal zwoegend stampende mensen rondom mij navenant.

Uiteindelijk kwam dan toch de finish. Moeten lopers het in Leiden na de marathon doen met alcolholvrij pils, hier kregen de lopers niet alleen een bierpakket voor thuis (en een medaille met een flesopener), maar ook drie bonnen om direct in te wisselen voor glazen Duvel, Karmeliet Tripel en Cornet. De subliminale boodschappen onderweg wierpen hier hun vruchten af: hoewel men ook mocht kiezen voor water, ging men na de aangeboden recovery drank toch en masse aan het bier. Met mate natuurlijk, dat wel!

Het heeft ons gesmaakt en smaakt naar meer. Leuk dat Runnersworld Leiden deze trip organiseerde! Volgend jaar met een grotere groep lopers van onze club?

De beloning