Hoe loopt het? – oktober 2019

September was voor velen weer de maand van het opstarten met lopen. Na een heerlijke ontspannen zomer zijn we met zijn allen weer fanatiek aan de slag gegaan. Trainen voor een halve op 6 oktober, trainen voor de marathon van Amsterdam, trainen voor lange trailafstanden. Ambitie is overal in de club terug te vinden. En wat het allermooiste daarbij is dat ik zie dat we ook elkaar daar positief in steunen. Uit de gesprekken die ik tijdens het lopen en in de kantine opvang maak ik op dat lopers ook supporters van elkaar zijn. Als je dan vraagt naar clubgevoel, dan is dat er wel een duidelijk voorbeeld!

Langzaam maakt sneller Roel heeft ons in zijn presentatie weer toegelicht dat ambitie zeker wél gepaard gaat met rustig lopen; 80% Z2 en maximaal 20% Z4, zodat de energiefabriekjes in ons lichaam zich optimaal kunnen voorbereiden op prestaties. Wat ik daarbij ook geleerd heb is dat ons lichaam na onze 25e jaar langzaam in spierkracht afneemt als je het niet onderhoudt. Dat sluit aan bij wat ik hoorde van een hoogleraar, die mij vertelde dat je lichaam een rem heeft op o.a. spier- en botontwikkeling. Die rem gaat er af op het moment dat je traint: botten worden steviger en spieren worden krachtiger. Als de training stopt gaat ook langzaam de rem er weer op. Kortom, sport en afwisseling is goed voor lichaam en geest. Rust en regelmaat dragen daar aan bij.

Loop lekker, loop verlicht!! Zoals al tijdens de trainingen en in de vorige nieuwsbrief was aangekondigd is vanaf 1 oktober het lopen met actieve verlichting verplicht. Daarnaast is goede en voldoende reflectie op je kleding of via een hesje een belangrijke bijdrage aan veilig lopen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor degenen met wie je loopt.

De afgelopen weken was zeker 90% van de leden verlicht door arm- of borst-/rugverlichting. Dat ziet er niet alleen mooi uit van een afstandje, maar we zijn ook veilig. In principe heeft iedereen van de club een armlampje gekregen om te dragen, daarnaast mag je kiezen voor eigen verlichting. En vergeet deze niet op de woensdagen, maar geen paniek als je het een keer vergeet. Als bestuur hebben we geïnvesteerd in leenverlichting, zodat we allemaal veilig (en heel) weer terugkomen van de woensdagavondtrainingen.

 Afgelopen weekend zijn zo’n 30 mensen van de club gaan trailen in Nijmegen over verschillende afstanden door het gebied van Berg en Dal. Na een lekker inspannende tocht door het fraaie gebied, kon wie wilde de escaperoom in of de stad onveilig maken. ’s Avonds werd heerlijk met elkaar gegeten en werden ervaringen uitgewisseld. Zondag stond een mountainbikeparcours op het programma en voor wie wilde was er de mogelijkheid om nog even het bos in te rennen voor een ontspannen 10 km. Hester, Edwin en Rob hebben een heerlijk weekend georganiseerd in een prachtige omgeving met stralend weer 🙂

Ik wens ons allen weer een mooie loopmaand toe en kijk uit naar alle verhalen over jullie ervaringen van komende maand! Geniet vooral en loop verlicht.

Arnoud Nierop
voorzitter