Nieuws van de trainers: pilot voor groepen B5 en B10

Pilot voor de groepen B5 en B10: op zondag langer rustig lopen ‘met wandelpauze’!

Vanaf zondag 6 oktober a.s. zijn de duurlopen op de zondagen voor de groepen B5 en B10 anders opgebouwd. De duurloop wordt langer en onderbroken door een wandelpauze van ca. 3 minuten.

Waarom nu langer lopen met een wandelpauze?

De opbouw van de trainingen is in grote lijnen in drie stappen uit te leggen. Stap 1 is eerst vaker lopen tot ongeveer drie keer per week. Stap 2 is de trainingen langer maken (meer kilometers) en stap 3 is de trainingen intensiever maken (met Z4 en intervaltrainingen).

Als vereniging bieden we al drie clubtrainingen in de week (stap 1) aan. Dat gaan we niet uitbreiden. Wel kunnen we onze trainingen langer maken (stap 2). Voor de tempogroepen ziet deze rek er niet meer in, want we willen de trainingen naast het in- en uitlopen niet langer laten duren dan ongeveer 1,5 uur. Voor deze groepen worden de trainingen geleidelijk intensiever gemaakt (stap 3). Maar voor de groepen Beter 5 en Beter 10 is de rek in de trainingsomvang (stap 2) er nog wel. Hiervoor zijn 2 mogelijkheden: om de zoveel weken een (halve) kilometer langer maken tot 7 km voor B5 en 12 km voor B10 óf gelijk al deze kilometers (resp. 7 en 12) lopen, maar dan onderbroken door 1 of 2 wandelpauzes. Deze tweede mogelijkheid biedt veel voordelen: er wordt gelijk al méér gelopen, maar door de wandelpauze worden alle kilometers ook gemákkelijker gelopen!

Op 18 september heeft Roel in zijn presentie over het trainingsplan al toegelicht wat het trainingseffect is van vaker en langer lopen: “slow makes faster”! Wil je hier meer over lezen, zie dan het stukje van Roel over zijn presentatie in deze nieuwsbrief.

Waarom een pilot?

Wij ‘trainers’ proberen steeds ons trainingsaanbod aan alle groepen te verbeteren. Zo zijn eerder de krachtblokjes er gekomen en hebben we niveaugroepen ingevoerd voor de gevorderde lopers (de tempogroepen) en kan sinds een jaar iedereen op de vrijdagtrainingen komen bootcampen!

We volgen daarbij de ontwikkelingen in de hardloopsport en de adviezen die wij krijgen tijdens de bijscholingen. Nieuwe plannen worden eerst met alle trainers besproken, zo ook deze ontwikkeling van ‘langere duurlopen met wandelpauzes’ voor B5 en B10. Met de trainers hebben we afgesproken dat we het gaan proberen met de kernvraag “bevalt het iedereen?”. Daarom deze pilot, die loopt tot half december. Dan wordt de nieuwe opzet geëvalueerd met alle betrokken trainers en lopers.