Verslag Dam-tot-Damloop

Op zondag 29 september zag ik thuis al voor ik me omkleedde dat ik niet in aanmerking zou komen voor de overwinning: Evaline Chirchir en Solomon Berihu (beide geen lid van onze loopgroep) werden namelijk reeds als winnaars op TV geïnterviewd. Zij wonnen de wedstrijd bij respectievelijk de dames en de heren in 50:32 en 45:51. Ik was dus letterlijk bij voorbaat al kansloos. Maar goed, mijn startnummer (32.396) was al geen indicator dat van mij veel werd verwacht…

“Tijdens de Damloop loop je geen PR,” had ik al gehoord: “het is er veel te druk.” Ook zou het kwik oplopen tot vijfentwintig graden en al met al had ik niet zoveel zin meer om me erg druk te maken. De trainingsarbeid van de voorbije maanden waren eigenlijk ook niet gericht geweest op wedstrijdtijden, dus besloot ik me maar te richten op een ontspannen loop. Dat was een goed besluit.

Lekker in een vlot z2-tempo begonnen en rustig om me heen gekeken naar het moois langs de route in Amsterdam-Noord en de Zaanstreek. Dat was er voldoende. Naarmate de tijd vorderde lagen er steeds meer lopers in de berm en zag ik geregeld ambulances langskomen. Vanaf kilometer twaalf was de rechterkant van het parcours alleen nog maar voor wandelende hardlopers — die daarmee overigens wel een stuk meer verstand aan de dag legden dan zij die zich, ondanks de warmte, toch naar een PR trachtten te zwoegen en dit niet zelden bekochten met een klap van Dhr. Met de Hamer.

Het evenement heeft me positief verrast: de sfeer was uitgelaten; er was enthousiast publiek en talloze bandjes en DJ’s en een enkele lokale volkszanger zorgden langs de route voor extra opzwepingen. Hoe dan ook lijkt het parcours niet erg geschikt voor snelle tijden: daarvoor is het parcours te smal en zijn er veel te veel ongeoefende lopers (de eerste wandelaar kwam ik tegen na 700 meter). Toch is het leuk het grootste loopevenement van Nederland een keer te hebben meegemaakt en een ideaal moment om het nieuwe loopgroepshirt uit te proberen!

Idioot poseert met loopgroepshirt op finish

1 antwoord

Reacties zijn gesloten.