Hoe loopt het? – april 2020

Het is een rare tijd voor ons allemaal. Onwerkelijk als je kijkt naar de straten, de kantoren en de meeste bedrijven. Het is stil op straat. Stiller dan tijdens de zomervakantie. Een tijd waarin we samen zorgen dat de effecten van het Coronavirus zoveel mogelijk aan ons voorbij gaan. Tegelijkertijd beïnvloedt het virus ons leven, die van onze gezinnen, onze families en onze gebruikelijke sociale contacten.

We zullen de komende maand(en) moeten accepteren dat afstand houden tot elkaar echt een sleutel naar het beperken van de omvang van de crisis is. Dat betekent niet samen trainen, niet in de groep, maar ook niet in andere aantallen. De trainers hebben een schema gemaakt waarin we de komende maanden onze conditie op peil kunnen houden. Schema’s met een goede uitleg, die we alleen uit kunnen voeren.

Natuurlijk is dat anders dan met elkaar. Want hoe leuk en gezellig is het niet om ook degene naast jou te zien omvallen bij de eenbenige squat of neer zien storten bij een hoge plank met arm en been strek? Een gezellig kletspraatje tijdens het lopen of elkaar steunen als het even niet lukt? Dat gaan we tijdelijk missen. Tijdens onze eigen oefeningen en rustige loopjes kunnen we deze beelden wel voor ons halen, dan zijn we toch niet alleen.

Een andere optie die ik hoorde van lopers is dat zij elkaar op Strava volgen. Deze keer niet om sneller een deel van een  parcours af te leggen, maar om elkaar te volgen en te zien waar zij hun rondjes afleggen. Als inspiratie om de volgende keer ook zelf deze te kunnen lopen. Er is ook een Loopgroep Oegstgeest groep op Strava.

Belangrijk is dat we alleen lopen en afstand houden. Ook als er een tegenligger aankomt of als je tussen een paar mensen even snel wil doorrennen. Let maar eens op hoe makkelijk je dit soms doet. Kijk waar je een alternatieve route kan lopen. Over bredere paden, die ruimte bieden om met een boog om elkaar heen te lopen. Dat stimuleert gelijk ons creatieve brein terwijl we aan het lopen zijn.

Belangrijk is dat we rustig lopen. Geen intensieve trainingen, niet dat extra kilometertje erbij om een nieuw record op je horloge te krijgen. Dat komt wel weer.

Om inspiratie op te doen biedt het internet en Netflix voldoende materiaal om van te genieten. Ik merk dat ik tijd overhoud en dat zal voor velen van ons zijn. Pak een boek of een tijdschrift over  hardlopen, bootcamp, yoga of start eindelijk die cursus die je altijd al wilde doen. We hebben tijd, die we normaal onszelf niet gunden. Die tijd benut ik graag met dingen waar ik normaal niet aan toe kom. Even rust en inspiratie.

Zorg dat je zowel lichamelijk als mentaal fit en gezond blijft. Ik wens ons allemaal en onze familie, vrienden en kennissen veel weerstand, aanpassingsvermogen en vooral gezondheid toe.

Wees verstandig en kijk naar elkaar om.

Hartelijke groet,
Arnoud