Lokale routes met WW2-historische relevantie

Dodenherdenking en bevrijdingsdag zijn dit jaar anders dan gepland. Trainer Els ging met het thema aan de slag aan maakte twee routes — een in Oegstgeest en een in Leiden — die langs plekken leiden die met de Tweede Wereldoorlog en/of de Bevrijding te maken hebben. Op deze manier kunnen we individueel toch stilstaan bij het lokale hoofdstuk in de wereldgeschiedenis. 

Hieronder de links naar de routes en beschrijvingen van Els.

Waar je in de route even een soort driehoekig knikje ziet is wat te zien.

Oegstgeest, 9,7 km: https://afstandmeten.nl/index.php?id=2625999
De route start bij het oorlogsmonument in het Bos van Wijckerslooth. Als je alle namen daar leest komen een paar ervan je later bekend voor.

De route loopt via de bevrijdingsboom Koninginnelaan-Prins Hendriklaan naar het gemeentehuis waar het beeld ‘vrouwen in verzet’ van Jan Wolkers staat, dan naar de Leidse Hout waar een Julianaboom staat (grote grasveld li in de noordelijke hoek), via Oud Poelgeest waar 2 bomen moeten zijn waar namen en jaartallen in staan gekerfd, een ervan is een beuk met ‘CANADA, MAY 10 45’ (weet niet waar die zouden moeten staan).

Dan verder naar de paar straten met namen van verzetshelden, zijstraten van de Langevoort tussen het zwembad en Poelgeest. Vervolgens naar het oorlogsmonumentje Halifax in de tussenberm van de Kleyn Proffijtlaan (en de namen daar kom je later ook weer tegen), dan naar de oorlogsgraven op het kerkhof noordzijde van de Groene kerk. Klein uitstapje op de terugweg naar een standbeeld van een uil op de Groenhoevelaan (heeft niets met de oorlog te maken, maar aardig om te zien).

 

Leiden, 10,4 km: https://afstandmeten.nl/index.php?id=2625920
De route start bij oorlogsmonument bij molen de Valk, via mooie straatjes naar het politieburo aan de Zonneveldstraat, daar staan verschillende granieten koffers in nagedachtenis aan de deportatie van Joden daar. Verder naar hoek Herensteeg-Rapenburg: idem. En de Vlietstraat: idem.

Via het vd Werfpark naar het Levendaal, de synagoge. Dan naar het voormalig Joods Weeshuis op de Roodenburgerstraat, waar ook een koffer staat. Vervolgens naar een oorlogsmonument aan het begin van de Zeemanlaan.

Dan zoveel mogelijk via het Singelpark en het Kooipark naar de Atjehstraat waar ook een oorlogsmonumentje staat. Tenslotte via de singels, met grotendeels nu mooi aangelegde wandelkade, terug naar het startpunt. In de route zit ook een hofje (weet vrij zeker dat het zo kan maar nog niet uitgeprobeerd, anders binnen en blik werpen en toch omlopen) en begraafplaats Groenesteeg (gewoon mooi met bijzondere graven). 

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben!
Els

Reacties: er is een topic voor deze routes op het forum in het board Lopen in crisistijd,  klik hier.