Lopen in vrijheid: bloemen namens de loopgroep

Vandaag vieren we onze vrijheid. Vrijheid die werd veroverd omdat velen voor ons de strijd aangingen. Een voorrecht dat 5 jaar lang hard onderdrukt was. 75 jaar vrijheid, het leek zo gewoon geworden door de jaren heen. Gaan en staan waar je wilt, afspreken met wie je wilt en over de locatie en grootte van de groep hoefde je je totaal niet druk te maken. Laat staan dat er iemand tegen jou zou zeggen dat jij met je vrienden niet bij elkaar mag zitten, het verstandiger is om binnen te blijven, je ouders en geliefden niet meer vanzelfsprekend uitbundig kan begroeten en omhelzen.

Het is vandaag een bijzondere dag. Een dag waarvan we gedacht hadden dat we die met elkaar uitbundig konden vieren. 75 jaar vrijheid; wat kon ons gebeuren? Ondertussen weten we wel beter.

75 jaar vrijheid zou betekenen dat de gemeente Oegstgeest samen met leden van de Loopgroep gisteravond 4 mei het bevrijdingsvuur in Wageningen gezamenlijk op zouden halen. Een nacht lang doorlopen in estafette met het vuur van de vrijheid voor Oegstgeest. Dit jaar zou heel speciaal worden.

Lopen van Wageningen naar Oegstgeest werd het niet. Maar bijzonder werd het daarentegen wel. Els maakte mooie routes langs gedenkwaardige namen en plekken in Oegstgeest die herinnerden aan de Tweede Wereldoorlog, waar we hardlopend of wandelend in vrijheid langs konden gaan en herinneren. Edwin nam het initiatief om namens de Loopgroep samen met Els en mij bloemen te leggen bij het oorlogsmonument in het bos van Wijckersloot. Vanochtend hebben we dat samen gedaan, waarbij Edwin een kaars aanstak namens ons allen om de helden die streden voor onze vrijheid te gedenken. Vervolgens gingen Els en Edwin naar het Halifax-monument aan de Klein Profijtlaan en daarna naar de oorlogsgraven bij het Groene Kerkje in Haaswijk. Ook daar ontstaken zij een kaars namens de Loopgroep Oegstgeest.

Bewegen in vrede en bewegen in vrijheid. Het leek en lijkt zo vanzelfsprekend. Stilstaand bij wat vrijheid echt betekent merken we dat we ons de afgelopen weken opgesloten voelden, weinig vrij om te bewegen. Afgezet tegen de periode van WOII valt dat gelukkig mee, hoewel we ook op onze hoede moeten blijven, maar dan voor een onzichtbare vijand.

Vandaag herdachten we namens de club en vierden we allemaal op onze eigen wijze de vrijheid. Laten we met elkaar ervoor zorgen dat we ons gezonde verstand laten overwinnen, zodat we volgend jaar 76 jaar vrijheid met en in elkaars directe nabijheid kunnen vieren.

Ik hoop dat we op korte termijn weer samen met elkaar in vrijheid op woensdagen, vrijdagen en zondagen kunnen lopen.

Blijf gezond en voel je vrij.

Arnoud Nierop
voorzitter

8 antwoorden
  1. Wilfried
    Wilfried zegt:

    Prachtig initiatief mooie bloemstukken die jullie namens de loopgroepoegstgeest hebben neer gelegd

  2. Peter
    Peter zegt:

    Indrukwekkend en heel mooi dat jullie dit namens onze loopgroep hebben gedaan!!!

Reacties zijn gesloten.