Loopgroep op Strava

Strava is een van de vele gratis apps die je sportsessies bijhoudt en waarmee je elkaar digitaal kunt aanmoedigen. De trainers gaan Strava gebruiken voor wekelijkse challenges. Inmiddels heeft de besloten club Loopgroep Oegstgeest veertig leden op Strava, maar er is ruimte voor meer – we zouden het leuk vinden als je erbij kwam! Daarom in het kort: Waarom Strava? Hoe werkt het? Hoe zit het met privacy?

Ga naar strava.com om je aan te melden, of download eerst de app (zie onder).

De loopgroep gebruikt Strava (informeel en optioneel) als middel om leden te stimuleren te lopen en om onderling hardloopcontact te houden. Het motiveert om te zien dat we allemaal bezig blijven en je kunt reageren op elkaars activiteiten.

Met behulp van Strava kunnen de challenges op een plek verzameld worden (nl. de “Loopgroep Oegstgeest” groep op Strava) en door medeleden van de Loopgroep-groep gezien worden (en beoordeeld door de jury =)).

Wat is Strava?
Strava houdt niet alleen je tempo en route bij, maar vergelijkt ook hoe hard je loopt in vergelijking met je eerdere pogingen, waardoor je altijd de mogelijkheid hebt jezelf op bepaalde vlakken uit te dagen, zonder dat je je direct met anderen hoeft te meten. Vooral dit laatste maakt Strava een leuke uitdaging voor iedereen!

Je kunt ervoor kiezen vrienden, familie en clubleden te volgen en hen jou te laten volgen, maar dit hoeft natuurlijk niet. Je kunt deze optie uitzetten.

Je kunt Strava op twee manieren gebruiken:
Smartphone: Strava werkt als app eenvoudig via je telefoon, als je die bij je hebt. Het is te downloaden voor Android of IOs. Zorg dat je gps aanstaat, open Strava en wacht tot er verbinding is met satellieten en je kunt gaan lopen. Je telefoon houdt dan je snelheid en route bij.

Sporthorloge: Als je met een sporthorloge hardloopt, kun je na het hardlopen je activiteit automatisch naar je Strava laten sturen (dit werkt onder meer voor Garmin, Polar, Suunto, Fitbit en andere sport- en smartwatches). Om dit te doen hoef je alleen je bestaande sporthorloge app te koppelen aan Strava (voor hulp, kijk hier). Zo hebben mensen die bijvoorbeeld hun Garmin koppelen aan Strava gelijktijdig hun activiteiten op Strava en op Garmin Connect.

Als je eenmaal Strava hebt, kun je lid worden van Loopgroep Oegstgeest via deze link (of zoek “Loopgroep Oegstgeest” bij “clubs”. Je wordt dan snel toegelaten door een van de beheerders.

Hoe zit het met de privacy?
Je kunt heel veel verschillende privacy-instellingen inzetten. Uiteraard kun je zelf dingen doen, zoals bijvoorbeeld een zelfbedachte achternaam gebruiken. Je kunt ook instellen wie je activiteiten kan zien (bijv: volgers, niet-volgers, niemand)  en dit zelfs per activiteit instellen. Ook kun je een straal rondom je huis aanwijzen waar Strava geen activiteiten meldt. Op die manier is niet te achterhalen waar je woont. Voor meer info over privacy kun je hier kijken.