Hoe loopt het? – december 2020

Het jaar vliegt voorbij; het is alweer december. Negen maanden geleden kregen we te maken met alle maatregelen rondom de coronapandemie. Dat maakte ons lustrumjaar een heel ander jaar dan we ons vorig jaar deze tijd hadden voorgesteld. Het waren vooral de trainers die onze club er doorheen hebben gesleept!

Dit jaar heeft ons geleerd dat we als Loopgroep Oegstgeest heel wendbaar zijn. Van twee keer in de week hardlopen en wandelen, startend vanaf Pecos, bootcamp ergens in Oegstgeest en vrijdag de baantraining bij Leiden Atletiek, zijn we nu in kleine groepjes aan het lopen en digitaal aan het bootcampen.

Dit hadden we ons echt niet voor kunnen stellen. Dat we wel op allerlei manieren kunnen blijven lopen en sporten heeft met ons aanpassingsvermogen te maken. Maar de belangrijkste reden dat we dit kunnen doen is toch wel de enorme inzet vanuit de trainers die dit alles voor ons mogelijk maken.

Daarom zet ik  hierbij graag alle trainers in de spotlights en bedank ik hen, namens de hele Loopgroep, voor al het zichtbare en onzichtbare werk dat zij voor ons doen.

Dank je wel André, Geert, Roel, Katja, Rob, Amerik, Annemarieke, Marjan, Aad, Loes, Menno, Lan, Josée, Wyb, Colette, Martijn, Jaap, Piet, Carola, Ward, Robert, Thomas, Peter, Els en Frans! Dank jullie wel voor jullie inzet voor ons allemaal!

Eerst mochten we nog in beperkte groepen van 6 personen lopen. De trainers stonden toen op verschillende plekken en verschillende tijdstippen voor ons klaar om ons te trainen. De digitale bootcamp werd geboren en Rob, ondersteund door Katja, stond en staat wekelijks (en soms twee keer per week) op afstand een groep van ruim 20 mensen digitaal instructie te geven voor een pittige bootcamp.

Tijdens de lockdown, toen we helemaal niet in groepjes mochten lopen, waren de schema’s van Roel heel behulpzaam en werd de term Loopmaatje opgevoerd. Via een Whats-app groepje (die door de trainers wordt beheerd) kun je per snelheidsniveau een loopmaatje vinden. Eerst nog om met zijn tweeën te kunnen lopen, nu is gelukkig al weer lopen met 4 toegestaan. Natuurlijk met inachtneming van alle voorschriften qua afstand houden etc. Maar we kunnen weer wat doen. En het werkt! Een mooi voorbeeld daarbij is Menno die (als langeafstandloper) rustig twee keer dezelfde route loopt van 16 kilometer en dan per ronde een ander groepje van 3 mensen meeneemt. Fantastisch!

Een ander groot compliment naar de trainers is dat zij ons ook uitdagen om te blijven lopen. Met schema’s, met ondersteuning via de mail als dat nodig is (TK@Loopgroepoegstgeest.nl ), maar ook via de wekelijkse nieuwsbrief, waar onder anderen Geert veel tijd in steekt. En met succes! Het aantal mensen op Strava, waar we een besloten groep hebben als LoopgroepOegstgeest, is groeiend. Er worden mooie driehoeken gelopen, duofoto’s gemaakt en plogfoto’s ingstuurd, die weer een chocoladeletter opleveren voor de winnaars. De digitale bootcamp, die je lekker vanuit je eigen huis kan doen, helpt al vele mensen om naast het lopen ook aan hun kracht te werken.

App-groepen, mooie looproutes, prijzen, bootcamp, Strava en de wekelijkse nieuwsbrief……  Om dit allemaal te kunnen organiseren, steken de trainers veel tijd en energie in de club. Voor ons, zodat wij kunnen blijven sporten! Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Door te blijven lopen en bewegen blijven we fit en zijn we beter in staat om gezond te blijven.

Ik wens jullie een mooie decembermaand toe, geef elkaar de warmte die nodig is, wees lief voor elkaar en voor jezelf. En bovenal wens ik ons allen een goede gezondheid toe.

Arnoud Nierop
voorzitter