Winnaars negende weekchallenge

Het is in Nederland nogal een opgave: een hardloopchallenge waarbij zoveel mogelijk hoogtemeters gemaakt moesten worden. Dan kom je al snel in de duinen uit. Leden van XL waren dan ook van tevoren favoriet bij de bookmakers.

Wie werden het niet?

Martijn en Els liepen langs de Klink en probeerden bij de trappen en de heuvels zoveel mogelijk hoogtemeters bij elkaar te sprokkelen. Daarbij liepen ze aan tegen een groot nadeel voor veel lopers: de meeste sportapps en -horloges werken met GPS om de hoogte te bepalen en dat is bepaald niet nauwkeurig. Na het vele ploegen en ploeteren gaf het horloge van Martijn 8 hoogtemeters aan. Strava was met 34 meter wat vriendelijker.

Ook Annemarmieke had rond de Klink een poging gedaan, maar kwam ondanks het bereiken van de eeuwige sneeuw ook niet ver volgens de app…

Wie er dan wel wonnen? Het is net de echte wereld: zij met de duurste spullen. Want het lijkt er toch sterk op dat leden die met een horloge met een barometrische hoogtemeter liepen een stuk hoger uitkwamen. Alhoewel ook gezegd mag worden dat de duinen natuurlijk meer hoogtemeters bieden dan het Oegstgeester vlakke land.

Eric G. kwam op 260 hoogtemeters uit, maar aangezien dit tijdens een 20+-kilometer duurloop was, is het eigenlijk een gênante poging.

Nee, dan Liesbeth! Die liep eenzelfde hoeveelheid hoogtemeters in 8 kilometer. Daar wordt een Zwitser nog steeds niet warm van, maar het is “een beginnetje”, zoals ze het zelf noemde.

Maar de winnaar ging echt door het stof: Willem B. bedwong 77 toppen in de Coepelduynen tijdens een loop van 6,85 kilometer. Af en toe “op handen en voeten” kwam hij tot 464 hoogtemeters. Voor een loop met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,77 procent in mul zand nemen de trainers hun pet af.

Willem, je weet de weg nog wel naar Geert? Pot blauwe druifjes staat voor je klaar!

 1. Menno
  Menno zegt:

  Strava is in mijn ervaring nogal genereus met hoogtemeters. Hoogte meten met GPS is moeizaam. Garmin geeft hiervoor de schuld aan een of andere grote klomp aarde die in de weg zit:
  “The main source of error has to do with the arrangement of the satellite configurations during fixed determinations. The earth blocks out satellites needed to get a good quality vertical measurement. Once the vertical datum is taken into account, the accuracy permitted by geometry considerations remains less than that of horizontal positions. It is not uncommon for satellite heights to be off from map elevations by +/- 400 ft. Use these values with caution when navigating.”

 2. Willem
  Willem zegt:

  Dank voor de blauwe druiven! Ze zullen smaken 😉 Nerdy detail: mijn Garmin fenix 5 Plus heeft inderdaad een barometrische hoogtemeter, maar het lijkt erop dat Strava een eigen berekening maakt. Garmin Connect geeft aan: 391m. (en 6,63 km).

  • Annemarieke
   Annemarieke zegt:

   Wij hebben elke brug , tunnel, trap, verhoging etc gelopen maar kwamen volgens strava niet verder dan 24 meter. Zeer frustrerend . Misschien is dit het bewijs dat de aarde niet plat is zoals steeds meer mensen beweren?