De Tien, de Halve en de Hele: boekbespreking door Frans van den Berg

De eerste druk van De Tien, de Halve en de Hele van Rob Veer is al van 2018 maar pas in de kerstvakantie kwam ik er aan toe om dit boek aan te schaffen. De afgelopen weken heb ik het met veel plezier gelezen. Rob Veer is een ervaren en bekende trainer die ook regelmatig bijdragen levert aan Runners World. Zoals de titel al suggereert is het voornamelijk bedoeld voor recreanten en wat serieuze lopers van de langere afstanden die beter voorbereid aan de start willen staan.

De eerste zes hoofdstukken geven algemene tips en een hele goede update van de moderne trainingsleer. Het leest makkelijk weg en de onderwerpen worden op een praktische en realistische manier behandeld. Het aardige is ook dat de principes heel goed aansluiten bij hoe de trainers binnen de Loopgroep Oegstgeest zijn opgeleid. Zeker voor de LT3 trainers zullen de trainingsprincipes bekend voorkomen. Daarnaast is er ook aandacht voor onder andere krachttraining, voeding, hartslagmeters en blessurepreventie.

Hoofdstuk zeven tot en met twaalf geven verschillende voorbeelden van schema’s voor de 10, de 15, de 21 en de 42 kilometer. Rob gelooft niet in een zaligmakende aanpak maar laat verschillende soorten schema’s zien, variërend van die van Arthur Lydiard (heel veel rustige trainingskilometers), via de methode Verheul (veel intervallen en wedstrijdjes in de voorbereiding) tot de methode van gepolariseerd trainen (een combinatie van lang en rustig, en kort en hard). De training moet volgens Rob passen bij de persoon. Hoofdstuk dertien tot en met zeventien geven voorbeelden van topschema’s, bijvoorbeeld het schema van Kamiel Maase voor de marathon van Amsterdam waar hij 2.08 21 liep.

Ik heb dit boek met veel plezier gelezen omdat het niet dogmatisch is, veel praktische tips bevat (bijvoorbeeld over de voorbereiding voor een marathon) en praktische vuistregels biedt (nieuw voor mij: voor recreanten is een goede richtsnelheid op de marathon een kilometer per uur minder dan de snelheid op een halve marathon). Ook is er aandacht voor de verschillen tussen mannen en vrouwen. Tenslotte zijn er ook enkele leuke stukjes van bekende lopers en loopsters in op genomen (bijvoorbeeld Gerard Nijboer’s Ode aan de marathon).

Al met al een van de betere boeken over onze sport. Een aanrader dus. Het boek is bij de lokale boekhandel voor € 36.99 te bestellen. Wie geïnteresseerd is, mag mijn exemplaar ook wel eens lenen.