Fit blijven in coronatijd – Het verhaal van Robert V

Elselijn, dank voor de uitnodiging om iets te schrijven over fit zijn in coronatijd.

Vorige week was corona een jaar in Nederland. De eerste weken werd ik fitter toen ik besloot wat minder vaak op mijn mobiel naar het nieuws te kijken. Weken met spanning volgden door het steeds aanpassen van protocollen op mijn werk in de huisartsenpraktijk. Daarna volgde een periode in mei waarin we alleen spoedzorg leverden. In die periode werkte ik alleen de ochtenden en in de middag kon ik heerlijk gaan hardlopen en alle klusjes doen waar ik nooit tijd voor had, zoals oude foto’s digitaliseren.

Halve dagen werken, is mij toen goed bevallen. Ik heb gelukkig nooit meer dan een uur per dag een zoom-vergadering. Ik bel en mail voor mijn werk wat meer mensen dan voorheen. Gelukkig zie ik de meeste mensen gewoon op mijn spreekuur. Af en toe mag ik in een mooi pak om geheel beschermd iemand te beoordelen of te testen op Corona. Een van de leuke kanten van mijn werk is dat ik alle huisbezoeken op de fiets kan doen. Verder probeer ik elk jaar iets nieuws te doen, dit jaar is dat het mede opleiden van een specialist ouderengeneeskunde in opleiding. Nieuwe prikkels houden mij fit!

Ik heb ontdekt dat steeds verder weg dwalen en nieuwe routes zoeken erg leuk is. Geen aandacht voor snelheid maar vooral genieten van de omgeving. Plots loop ik ruim 200 km in een maand. Soms loop ik alleen, regelmatig spreek ik af via de 40-45 groepsapp. Een rondje Kaag staat nog op mijn verlanglijstje! We spreken vaak af om 15-20 km te gaan lopen. De ervaring leert dat het vaak net boven de 20 wordt. Het is leuk om met verschillende mensen af te spreken. De komende weken wil ik af en toe een hellingtraining (gestimuleerd door Jolanda) of een intervaltraining aan mijn programma toevoegen.

Robert, rechts

Wat me verder lukt is letten op mijn voeding. Zoals alcoholvrij drinken: Heineken 0.0! En boterhammen met halvajam in plaats Nutella en regelmatig havermoutpap als ontbijt. Tijdelijk val ik dan wat kilo’s af. Daarna ga ik gewoon weer wat meer eten. Niet snoepen is voor mij het beste. Voel ik me ook veel beter. Helaas lukt me dat slechts tijdelijk.

Normaal doe ik wekelijks een uur Pilatus op de sportschool. Nu de sportschool dicht is volg ik een keer in de 2 weken een digitale les. Ik vind het lastig om gedisciplineerd met digitale hulp te sporten. Ik vind het top dat er zoveel leden meedoen met de bootcamp. Ik heb ondanks uitdagingen van Menno nog steeds niet meegedaan…..

Jaap is bereid om in de volgende nieuwsbrief te vertellen hoe hij fit blijft.