Hoe blijf je sterk en fit in coronatijd? – Aad

“Hoe gaat het met je?” Zo beginnen tegenwoordig de meeste gesprekken. Wanneer het goed gaat zijn de antwoorden ook meestal hetzelfde. Ik heb het eigenlijk best druk. Deels doe ik dat mijzelf aan en deels overkomt het je. De hobby’s buiten staan helaas op een laag pitje, maar voor de hobby’s binnen is er alle tijd.

Overigens lukt het mij toch aardig om voldoende beweging te nemen. Ik wandel veel; ook doe ik lichte boodschappen in de buurgemeenten te voet. Verder lukt het aardig om twee keer per week een langere afstand te lopen. Ook de wekelijkse Nordic Walking wandeling met Greet houden we er in. En de spelletjes golf lopen aardig door; daar zijn weinig echte beperkingen.

Wat niet onvermeld mag blijven is dat we nog drie kwartier geschaatst hebben. Helaas te kort omdat Ellen ongelukkig in een scheur reed met een botbreuk in haar bekken. Einde schaatslol, ziekenhuis, operatie en herstel. Dat gaat goed maar kost wel tijd. We zijn nu zes weken verder en Ellen kan al weer aardig lopen, soms zonder stok maar nog niet springen. Mantelzorg heeft mij dan ook redelijk van de straat gehouden. Eind 2020 toch nog drie stukken Marskramerpad gelopen; dat pad loopt van Scheveningen naar Bentheim en dan verder naar Tallinn in Estland. In ben inmiddels tot Amersfoort.

Binnen houd ik mij nog steeds bezig met mijn leesclubje Russisch. Dat gaat wel via het scherm; bovendien woont onze lerares inmiddels op Schiermonnikoog. Elke week maken we huiswerk en lezen we samen. Dat huiswerk bestaat uit zo’n tien zinnen die we vooraf maken en gezamenlijk bespreken. Laatst hadden we een dictee in het Russisch, maar dat is nog wel een dingetje.

Ik heb ook als gewoonte elke dag een half uur te besteden aan het leren van woordjes. Verder lees ik veel; dat geeft ook weer halen en brengen van boeken naar Leiden of Oegstgeest. Ik lees nu het boek Revoluci van David Reybrouck. Hij beschrijft daarin een paar honderd jaar geschiedenis van Indonesië met als zwaartepunt de periode vanaf de eerste wereldoorlog tot heden. Met natuurlijk ook hoe Nederland in die periode heeft geopereerd. Ik kom dan heel veel tegen wat ik niet wist en wat ik ook niet bij de colleges Moderne geschiedenis heb gehoord. Zeer de moeite waard.

Tot slot houdt de energietransitie mij bezig en heb ik zorg over de gemeente die veel zaken op zijn beloop laat, terwijl iedereen er ooit concreet mee te maken krijgt. Voorlopig is de boodschap besparen en isoleren. Kortom, het gaat wel goed met mij. Vergeet in ieder geval niet wat er allemaal wel kan, want dat is veel meer dan je denkt. Ik weet inmiddels ook dat ik binnenkort in Noordwijkerhout een coronaprik kan halen.

Volgende week schrijft Els Roelofs verder.