Hoe blijf je sterk en fit in coronatijd? Het verhaal van Jaap

Martijn vroeg me om voor de wekelijkse nieuwsbrief een stukje te schrijven over het hardlopen in coronatijd. Het is wel grappig want via Strava volgt hij mijn activiteiten en ik had eind april een weekje vrij. Nu ben ik meestal wel actief tijdens zo’n weekje. Samen met mijn vrouw fietsen we heel wat af en wandelen we hier en daar. Deze week hadden we ook een paar dagen een mountainbike gehuurd. Tenslotte heb ik dan ook nog tijd om een rondje hard te lopen. Martijn had dit alles met verbazing gevolgd en vroeg of ik iets over dit ‘traningskamp’ wilde delen.

Al meer dan een jaar hebben we geen reguliere trainingen meer door het bekende virus. En ik merk dat het lopen moeizamer gaat. Meestal gaan de schoenen 2x per week aan en omdat ik vlok bij de Katwijkse duinen woon, heb ik een afwisselend parcours binnen handbereik. Vlak na de lock-down vorig jaar had ik tot de zomer met loopmaat Bob uit Voorhout een stok achter de deur om afwisselend in Katwijk of Voorhout een rondje te lopen. Na de blessure van Bob was de stok achter de deur weg en kwam het aan op discipline.

Ik begon te merken dat ik de afwisseling van trainen node miste, en bovenal de fun en de gezelligheid van de groep. Met name langere duurlopen gingen moeizamer. Het najaar en de winter met de donkere dagen hielpen niet echt mee om het tij te keren. Een rondje Klip van 15km die ik met gemak liep in mei kon ik me toen niet meer voorstellen. Het kan dus hard gaan met de conditie!

Inmiddels loop ik sinds begin dit jaar weer samen met een kennis uit Warmond, afwisselend in Katwijk en Warmond. Ik kan niet verzaken en dat helpt. Over mijn conditie ben ik nog niet tevreden, na 6 of 7 km heb ik het gehad. Het genoemde trainingskamp van Martijn viel natuurlijk wel mee. Hoewel de temperatuur slechts tussen de 10-14 graden was, hadden we die week volle zon en prachtig weer om buiten te zijn. Dus in de Achterhoek de boel verkend en mooie fietstochten gemaakt, goed voor de afwisseling en conditie. En ook een mooi tegenwicht op het uitgebreide ontbijt en het dagelijkse wijnarrangement…

Kortom ik snak naar de wekelijkse training met elkaar, de afwisseling in training en de lol erbij. Ook dat wordt anders. Ik las over het vertrek van Carola en Piet, met allebei heb ik wel heel wat gelopen en getraind. Veel succes en geluk toegewenst en dank voor jullie onvermoeibare inzet. I hope to see you soon!

Ik heb Frans Roos gevraagd volgende week zijn ervaringen te delen.