Onze test: Cyba Lite Sprint Hoofdlampje

Peter Veldhuizen van Runnersworld Leiden vroeg een vrijwilliger om een nieuw, super klein en vederlicht hoofdlampje te testen. Als verstokte duinloopster, ook in de winterse avonduren, beschik ik al over een heel arsenaal lampjes voor verschillende duistere omstandigheden, maar deze kende ik nog niet.

Recentelijk liep ik samen met Birgit een rustig duurloopje van 8 km waarvan ongeveer de helft door de duinen en de helft over straten met en zonder lantaarns. De start was om 8 uur s’avonds. Het was al half donker en bij terugkomst nog donkerder (wassende maan dat scheelde wel).

Comfort

Het lampje weegt 25 gram en dat is echt heel weinig. De meeste hoofdlampjes zijn al gauw 3 to 6 keer zo zwaar. Het lampje heeft een simpel dun hoofdbandje wat met een schuifje strakker te stellen is. Het zit lekker en schud niet. Het geeft ook geen pijnlijke afdrukken op je voorhoofd zodat het ook zonder buff of muts comfortabel gedragen kan worden.

 

Bedieningsgemak

Het richten van de lichtbundel gaat heel makkelijk. De eenvoud maakt het simpel; het kan aan of uit door een draaibeweging met de klok mee. Dit moet je even aanvoelen. De eerste paar keer deed ik het lampje even af om de schroefbeweging te kunnen maken. Omdat het lampje zo klein is pak je al snel de ring en de basis samen.

Lichtsterkte

Voor een zo klein lampje geeft het verbazend veel licht. Wanneer je vlak voor je voeten richt heb je een heldere lichtcirkel van ongeveer een halve meter middellijn. Kennelijk is het focus punt op ongeveer 2 meter ingericht. Richt je wat meer in de verte dan heb je een veel bredere bundel maar ook veel minder fel. Ik voelde me het veiligst met de bundel vlak voor mijn voeten. Overzicht in het landschap heb je er niet mee. Ook het zien van diepte blijft een probleem maar dat laatste is voor mij bij bijna alle (ook veel duurdere) lampen het geval.

DSF_8684s_lzn

Gebruiksduur

Op de verpakking staat dat het led-lampje tot 100,000 branduren heeft. Er gaan 2 stuks CR2016 batterijen in die volgens de verpakking ongeveer 16 uur meegaan. De batterij vervangen gaat heel simpel door tegen de clock in (uit stand) door te draaien. Je schroeft het houdertje dan open.

Voor welke situatie?

Op matig tot slecht of niet verlichtte trottoirs en fietspaden voldoet de Cyba-Lite uitstekend. In de duinen met hellingen en scheuren in het pad en in bos gebied met boomwortels en takken voelde ik me onzeker en kwam ik wat te kort. Mijn als reserve meegenomen traillampje hoefde ik echter niet te gebruiken. (maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat Birgit ook licht gaf)

Prijs-kwaliteit verhouding

Voor 14,95 heb je een prima verlichting voor onverlichte wandel- en fietspaden. Waarbij het draagcomfort een echt plus punt is en de kleine licht cirkel mogelijk een nadeel. Ik zou dit lampje op trails misschien als reserve meenemen. Door geringe omvang en gewicht neem je het makkelijk mee voor als je zware lichtbron er na een aantal uren ineens mee ophoud. De batterijen die je moet vervangen zijn natuurlijk minder milieu vriendelijk (maar slechts kleine knoopcel CR2016 en die vind ik ook wel weer makkelijk)

Wil je deze aanrader zelf eens uitproberen?

Ik geef het lampje door aan Joop Vlieg zodat een ieder die dat wil deze lichtbron eens kan uitproberen op een van de geplande lampjes lopen of op andere donkere trajecten.

Met dank aan onze sponsor Runnersworld Leiden.