Ultra Vasan – 90 km ultraloop in Zweden

Dit jaar werd voor het eerst de UltraVasan georganiseerd, een ultraloop van 90 kilometer tussen Sälen en Mora in Zweden.

De loop is gebaseerd op de Vasaloppet, ‘s werelds grootste, oudste en langste cross country langlauf race. Deze race is geïnspireerd op de tocht van Gustav Vasa toen hij vluchtte voor de Deense overheersers. Het werd een barre tocht door de sneeuw. Later versloeg Gustav de Denen en werd hij de eerste koning van Zweden.

Birgit, Joop, Frans en ik hadden na het zien van het promotiefilmpje onmiddellijk ingeschreven voor de kortere variant, de UltraVasan 45k. Sjaak, een bekende uit Groningen, voegde zich later bij ons.

We vlogen donderdagochtend naar Stockholm Arlanda en van daar was het nog ongeveer drie en een half uur rijden naar Mora.

Vrijdag was er alle tijd voor het ophalen van de startnummers, een eerste kennismaking met de Zweedse bossen en een bezoek aan de Dala paardjesfabriek. Drie keer raden waar we mee naar huis reden.

Op de racedag werden we om 6.15 uur per bus richting Oxberg (spreek uit: Oeksbarje) vervoerd. De 90 km lopers werden nog nog vroeger verwacht en reden door tot Sälen.

DSF2942_lzn_smallDe start in Oxberg was om 8 uur, onder een grijze lucht, bijna windstil en met lichte motregen. Al snel koersten we de fraaie natuur in. Donkere dennenbossen, ijle berkenbossen met onnoemelijk veel paddenstoelen, lichtgevend groene weiden, vlonderpaadjes door hoogveen, meren met rietland en kleine nederzetting met roestrode huisjes met witte raam- en deurkozijnen wisselden elkaar af.

Voor het grootste gedeelte heeft de UltraVasan 45 een licht glooiend parcours en is nergens “heel technisch”, zoals dat heet. Wel was hier en daar de ondergrond erg zompige, zodat het water niet alleen van boven, maar ook van onder tot ons kwam. We liepen de tocht dus wel natte voeten. De eerste 36 km liepen Sjaak, Joop en ik samen op, Frans was lekker op dreef. Vanaf 15 km deelden we de route met de 90 km lopers en werden we regelmatig ingehaald door de snellere lopers op de lange afstand.

wegwijzer-cDe bewegwijzering op de route was heel goed. Iedere kilometer stond er een blauw bordje met afstandsaanduiding. Heel goed voor het moreel om die bordjes zou af te zien tellen!. Bovendien was er iedere 3 km een verzorgingspost, met een aanbod variërend van alleen water tot diverse warme en koude hapjes en dranken.

Birgit die nog last had van blessures stapte in op 16 km bij de verzorgpost van Oxberg. Daar werden we verwend met heerlijke “blåbärssoppa” (blauwe bessen soep) en pannenkoekjes. verzorgingOok op de posten van Hökberg (op 26k) en Eldris (36k) was de verzorging uitstekend. Bij het 36k-punt begeleidde Joop Birgit wandelend en dribbelend naar de finish. Of was het andersom?

De finish in Mora bracht ons, behalve een waterig zonnetje veel aanmoediging door de zweden in de vorm van “Heya Heya’s”. Kleine teleurstelling was wel dat de medailles er alleen waren voor de 90k-lopers. Maar daar stond een lekkere pasta-maaltijd en een prachtig ‘finisher’-shirt tegenover.

Al met al kunnen we de UltraVasan 45 van harte aanbevelen!
Bekijk mooie trailer op http://ultra.vasaloppet.se/en/

vasateam

Foto’s zijn van Joop, Birgit en Frans