Urbanathlon 2012

Urbanathlon vooral krachtmeting voor organisatie

-door Dora Rovers-

Peter van der Veer, lid van onze Loopgroep Oegstgeest, behaalde afgelopen zondag een medaille bij de Urbanathlon Amsterdam: de eerste Nederlandse stormbaan in de stad, oftewel apenkooien voor ruim 4.000 stoere mannen en vrouwen.
De route door de hoofdstad voerde onder meer over een stadsbus, langs tientallen meters hoge trappen en over een steile wand. ,,Het viel al met al mee’’, zegt Peter na afloop van de ongewone hardloopwedstrijd. ,,Door de tweewekelijkse trainingen bij de loopgroep beschik ik over een goede basisconditie.’’
Net voor de start bezorgde de organisatie Peter en de overige deelnemers een hoogst onaangename verrassing. Het oorspronkelijke parcours van 14,5 kilometer met daarin vijfentwintig hindernissen werd drastisch ingekort in verband met de veiligheid; er waren onvoldoende suppoosten en dranghekken langs de route.
Hierdoor vervielen spectaculaire onderdelen als de meer dan honderd treden tellende trap van het wetenschapsmuseum Nemo, die op handen en voeten naar beneden had moeten worden afgelegd. Tot teleurstelling van veel duurlopers bleef de met veel bombarie aangekondigde cityrun beperkt tot drie rondjes op en naar het Java-eiland.
,,De glans is hierdoor wel een beetje van de medaille af’’, meent Peter. ,,Er zijn mij daardoor wel een paar zware krachtsinspanningen bespaard gebleven, maar ik kom volgend jaar graag terug voor een échte Urbanathlon.’’
Er is er één op komst, in 2013, in Rotterdam.

Bij de foto’s:

  1. Peter op één van de laatste onderdelen; net na de stadsbus, klauterend door het net.
  2. Peter met op de achtergrond de steile wand.
  3. De lopers tijdens de race op de trappen van het Muziekgebouw aan het IJ.
  4. Na afloop hot-tubs.