De krachttraining clinic

Woensdagavond 28 december stond er als afsluiting van dit loopjaar een krachttraining clinic van Laurens Groenendijk van SportFocus op het programma. Het ging over het belang van krachttrainingen én over het juist uitvoeren daarvan. De clinic sloot goed aan op ‘onze’ krachtblokjes. Het belang van krachttraining staat ook vermeld in de toelichting op het jaarplan van de loopgroep. De opkomst was hoog, er waren 29 lopers -en 2 kijkers 🙂 die fanatiek meededen.

We hebben diverse oefeningen gedaan en het leuke daarvan was dat je deze oefeningen gemakkelijk thuis kan doen, aan de slag dus! Voor diegene die er bij waren: kijk hier de oefeningen van de krachttraining clinic terug (pdf). Voor wie er niet bij was: bij de clinic is veel uitleg gegeven over juiste uitvoering, de ademhaling en het belang daarvan. Vooral voor lopers die wat ouder zijn of lopers die door ziekte, blessure of vakantie een tijd niet gelopen hebben, is extra aandacht voor kracht erg belangrijk!

Krachttraining is voor lopers belangrijk vanwege:

  • Blessurepreventie: sterke spieren betekent een betere belastbaarheid.
  • Prestatie-verhogend: sterke spieren raken minder snel vermoeid.
  • Prestatie-verhogend: sterke spieren zijn een voorwaarde voor een efficiënte loophouding. Dat levert energiewinst op.

Laurens Groenendijk van SportFocus is coach/coördinator van het Nederlands Team Ultratrail en heeft heel veel ervaring in de topsportbegeleiding en is gespecialiseerd in het opstellen van specifieke krachtprogramma’s. Hermien en Rob hebben een clinic bij hem gevolgd en waren zo enthousiast dat ze Laurens bij ons hebben uitgenodigd.

kracht2 kracht3 kracht4

– geschreven door Katja, foto’s en filmpje van Roel