Terugblik 2021

Zo vlak voor de kerstdagen achtte het bestuur de tijd rijp voor een terugblik op een bewogen 2021. Xavier blikt aan de hand van herinneringen en foto’s terug op de hoogte- en dieptepunten.

Voorafgaand aan het jaar 2021, werd op 15 december 2020 gecommuniceerd dat Nederland voor (minimaal) vijf weken op slot ging. Er waren geheel geen trainingen en de Bootcamp werd ook toen online gegeven. Sporten mocht, maar niet met meer dan twee personen en op anderhalve meter afstand. De trainers daagden ons echter wekelijks uit met nieuwe challenges, wetend hoe leuk én gezond lopen is voor lichaam en geest.

Het begin van 2021 staat voor velen binnen de Loopgroep ook in het teken van het tragische overlijden van Christophe Hermans. Op 24 januari tijdens zijn zondagochtendtraining als gevolg van een hartstilstand. Zijn overlijden was een grote schok voor ons allemaal en dreunt nog steeds na. In Christophe hebben we een trouw lid, een heel aimabele man en een betrokken loopmaatje voor velen verloren. De steun die we naar elkaar en ook naar de familie hebben kunnen geven, kenmerkt het warme karakter van onze Loopgroep.

Zoals aangegeven stimuleerden de trainers om te blijven lopen, zeker ook door de immer originele challenges die dikwijls vergezeld gingen van schitterend fotorapportages. Bijgevoegd foto’s van de sneeuw-challenge. Het noemen waard is ook de Amref Flying Docters Malawi-challenge, waarmee het waanzinnige bedrag van 1.322,50 Euro bijeen werd gebracht. Ook de Bingo-challenge was een groot succes.

Op 17 april zwaaiden de trainers van de Loopgroep in hun digitale vergadering Piet(er) Kok en Carola van den Hende uit als trainer vanwege hun verhuizing. Een week later werden Rob, Katja en Arnoud bedankt voor hun tomeloze inzet als Bootcamp trainers middels een origineel ‘Bootcamp Master’ t-shirt.

Tijdens de ALV op 19 mei werd afscheid genomen van Arnoud als voorzitter en Loes als secretaris. Niet zonder beiden in het zonnetje te zetten en namens alle leden te bedanken voor hun bestuursperiode. In zijn laatste bericht als voorzitter memoreerde Arnoud zijn voorzittersperiode als volgt: “De rode draad in al mijn bijdragen de afgelopen jaren was wel mijn trots op de club en de wijze hoe iedereen zich met hart en ziel voor de Loopgroep inzet. Toen ik het voorzitterschap van Marcel overnam, werd ik voorzitter van een vereniging die positiviteit uitstraalde en letterlijk en figuurlijk lekker liep. Als ik terugkijk op vijf jaar dan zie ik dat beide punten zijn toegenomen. We groeien langzaamaan en de gezelligheid blijft voorop lopen. Meer en meer wordt de club professioneler, terwijl de ongedwongenheid behouden blijft.” Mooie woorden van een fantastische voorzitter.

Gelukkig werd het bestuur aangevuld door nieuwe enthousiaste bestuursleden, namelijk Dina en Thomas.

Bestuur 2021

Het bestuur had zich geen mooiere start kunnen wensen met het feit dat de trainingen op 26 mei weer konden worden opgestart! Een ‘herstelchocomelletje’ met een mooie wens stond klaar na afloop en het was een feest elkaar weer te kunnen ontmoeten op de parkeerplaats bij Pecos. Op 6 juni kon iedereen weer los tijdens de eerste duintraining en in dezelfde periode werd het plan opgevat door Harm, Rob, Elselijn en Marie-Louise om een loopweekend te gaan plannen in november.

In dezelfde maand name Rob het stokje over als trainingscoördinator van André en verscheen in de Oegstgeester Courant een mooi artikel waarin onze wandelgroep werd belicht: Samen wandelen in Oegstgeest: Leuk voor iedereen (oegstgeestercourant.nl).

Met de versoepeling van de coronaregels en het opstarten van de trainingen, werden er voor de zomervakantie in sneltreinvaart zes nieuwe trainers opgeleid, Esther (niet op de foto), Regina, Dana, Shaogang, Benjamin en Sylvie.

Op 4 juli had Rob een beachvolleybaltoernooi georganiseerd voor de trainers en het bestuur, dit was erg gezellig en geslaagd. De trailgroep ging ook weer de natuur in en op zondag 29 augustus had Els het initiatief genomen om een mooie trailrun bij Schoorl te organiseren. Het was genieten! Van het gezelschap, de bloeiende heide en het samen afzien op de pittige hellingen.

Zaterdag 18 september namen we als Loopgroep weer deel aan de grootste wereldwijde opruimactie van het jaar. We gingen weer ploggen in Oegstgeest in het kader van World Cleanup Day! Een week later kwamen er verdere versoepelingen en werd de ‘Coffee-to-go’ geïntroduceerd. Binnen ophalen en buiten opdrinken.

Hetzelfde weekend was het jaarlijkse vrijwilligersdiner waar we onze vele vrijwilligers konden bedanken voor hun tomeloze inzet. Onze Loopgroep is gezegend met een grote groep van mensen die zich willen inzetten om alles draaiend te houden. Hulde.

Ondank de regen was er 4 oktober een goede opkomst bij de duintraining. Dit had ongetwijfeld te maken met de jarige Greet in ons midden die 80 jaar werd. Uit volle borst hebben we haar toegezongen bij aanvang en na afloop gefeliciteerd namens de barcommissie en het bestuur tijdens de koffie in het Strandhuys. Greet, we gaan ervan uit dat je nog vele jaren met ons zal blijven lopen!

Op 10 oktober had Leiden de primeur van de eerste officiële marathon en vele lopers van onze Loopgroep grepen deze mogelijkheid met beide handen aan. Bij de halve marathon werden diverse PR’s verbroken mede dankzij pacers vanuit de Loopgroep. Twee weken later werd de Basiscursus gestart met 22 deelnemers, onder wie 7 leden die het hardlopen weer opgepakt hebben na een hardnekkige blessure. Allemaal blije gezichten die zijn begonnen aan een hardloopavontuur dat op 18 april eindigt met de 5 kilometer van de PaasHaaswijkloop.

Net als in 2020 laaide het coronavirus begin november helaas weer op en kwamen er nieuwe maatregelen die aanvankelijk weinig impact hadden voor ons. Wel kon het geplande loopweekend in november helaas niet doorgaan, deze is uitgesteld naar voorjaar 2022. Eind november werden de maatregelen verder verscherpt en met de invoering van een avondlockdown betekende dit voor ons dat we na 17:00 nog maar met maximaal 4 personen konden lopen. Zoals altijd hebben wij ook ons hier weer op aangepast en werden er creatieve manieren gevonden om bijvoorbeeld ’10 voor 10’ trainingen, onder de enthousiaste leiding van Rob, toch doorgang te laten vinden. Daarnaast is de online Bootcamp ook weer opgestart. Ook hier werden we uitgedaagd om binnen de nieuwe maatregelen onze trainingen vorm te geven en ook hier zie je de creativiteit en wil om samen naar oplossingen te zoeken.

Net als een jaar geleden, werd afgelopen zaterdag wederom een strenge lockdown aangekondigd. De laatste training van Frans, die na 12,5 jaar als trainer zal stoppen, viel hiermee helaas in het water. Frans, dank voor al die jaren die je als trainer hebt vervuld. Je blijft aan als lid gelukkig en zodra de trainingen weer hervat mogen worden, hopen we je regelmatig weer te zien.

Ook de komende weken worden we dus weer uitgedaagd ons aan te passen en andere wegen te vinden om te blijven lopen. We hebben als Loopgroep afgelopen jaar laten zien dat we dat kunnen en ik heb er alle vertrouwen in dat het ons ook nu weer zal lukken.
Het is een voorrecht om als voorzitter samen met een fantastisch bestuur deze mooie Loopgroep aan te sturen. Het is dankbaar om te zien hoe de leden elkaar steunen en ook in deze turbulente tijden de Loopgroep draaiend en lopend houden.

Mede namens Elselijn, Dina, Wouter en Thomas, wil ik iedereen fijne dagen en een liefdevol 2022 wensen in goede gezondheid.

Xavier

bestuur 2021/22, v.l.n.r.: Wouter, Thomas, Elselijn, Dina, Xavier