Trail etiquette

Door Liesbeth van den Haak

Trailruns zijn heel anders dan weg- of baan-wedstrijden. Omdat geen enkele trail vergelijkbaar is met de andere, is de eindtijd minder belangrijk. Het terrein kan onvoorspelbaar zijn. Het draait meer om de beleving, de natuur en ook de techniek. Natuurlijk mag je best je best doen om te winnen.

Omdat de aard van een trailrun zo anders is, gelden er ook andere regels.
Ik wil graag met jullie de trail etiquette delen zoals we die kennen en zoals die prettig voor ons werd opgetekend door Jason Robillard*.

1 – Wees niet bang voor modder. Smerig worden is een erezaak en voorzichtig om een modderplasje heen manouvreren is eigenlijk not done. Er is een verondersteld verband tussen de hoeveelheid modder en de ervaren vreugde. (Voor mij is dit de enige trailregel die ik minder waardeer en die ik zo nu en dan aan mijn laars lap)

2 – Gooi geen afval weg. Geen gel-verpakkingen, geen wikkels van reepjes, zelfs geen zakdoekjes. De vrijwilligers zijn er niet om onze troep op te ruimen. Vaak is het meenemen van een eigen drinkbeker verplicht maar ook als er bekers verstrekt worden, gooi die dan zelf in de afvalcontainer en niet ergens op het pad.

3 – Bied hulp aan je medelopers indien nodig. Op de paadjes zijn niet overal hulpdiensten aanwezig en het is een erecode dat je elkaar helpt. Bij sommige trails geldt dat je diskwalificatie riskeert als je het nalaat hulp te bieden en krijg je extra punten in de vorm van tijdwinst voor het verlenen van hulp.

4 – Toilet gerelateerde activiteiten vinden plaats naast het pad, niet erop. ( verder geen toelichting nodig)

5- Hoflijkheid is een deugd. Laat snellere lopers (vaak van langere afstanden) voor gaan. Stap op singletracks even opzij. Of vraag of lopers achter je willen passeren.

6 – Op paden die ook door mountainbikers, wandelaars en paarden gebruikt worden geldt dat paarden in ieder geval voor gaan, want het laten schrikken van een vluchtdier kan heel nare gevolgen hebben. Een mountainbiker die op volle snelheid naar beneden komt suizen gaat ook wat lastiger aan de kant. Met een beetje wederzijds begrip blijft iedereen blij.

7 – Bedank vrijwilligers en toon je waardering. Zij maken onze trails tot een feest.

8 – Gedraag je niet als een verwende prins(es) als jou favoriete traileten er niet (meer) is. Catering onderweg is geen recht, maar een heerlijke luxe.

9 – Stel je bescheiden op. Er is altijd wel iemand sneller of beter dan jij. Belangstelling voor anderen tonen maakt het feestje echt gezellig.

10 – Keep smiling. Met een grote glimlach op je gezicht kom je verder. Je bent omgeven door fantastische mensen en een adembenemende natuur. Je hebt de mooiste hobby die er bestaat en die voelt als een manier van leven. Welkom in de trail community.

 • Bron: “The ultimate guide to trail running and ultramarathons”, Jason Robillard, Skyhorse publishing, 2014
2 antwoorden
 1. Joop Vlieg
  Joop Vlieg zegt:

  Hi Liesbeth,
  Ik ben het met deze regels helemaal eens, met enig voorbehoud bij regel 1 (net als jij). Maar ik wil wel een regel toevoegen.
  11 – Neem de tijd om onderweg te genieten, want we lopen niet voor niets in de natuur!
  Groetjes,
  Joop

  • Liesbeth
   Liesbeth zegt:

   Helemaal eens Joop, maar met die limieten moet ik helaas soms gewoon doorlopen en een beetje haast maken 🙂

Reacties zijn gesloten.