Recept Poolse koude soep

De Poolse koude soep die ik bij de Potluck van 13 juli meebracht viel lang niet bij iedereen in de smaak, maar er waren ook enthousiaste geluiden en vragen naar het recept ervan. Wat hier volgt is niet zozeer een vertaling van een Poolstalig recept danwel een poging om de Poolse soep te bereiden uit alleen artikelen die in Nederlandse winkels gemakkelijk verkrijgbaar zijn.

Henk Proeme

Ingrediënten
300 gram gekookte rode bieten
0,75 liter water, en daarin:
2 stuks groentebouillonblokjes (elk voor 0,5 liter)
1 (flinke) citroen – het sap ervan
0,25 liter volle yoghurt
1 à 2 stuks fijngesneden lenteuitjes
1 flinke bos verse dille
200 gram komkommer – geschild en zonder zaadlijsten (of liever nog: rauwe augurken uit de Poolse of Turkse winkel).

Mogelijke toevoegingen
hardgekookte eieren (een hele of een halve per persoon), in de lengte doormidden gesneden
2 tenen knoflook uit de knijper
evt. een paar takjes platte peterselie ter garnering.
Deze ingrediënten leveren ongeveer 1,5 liter soep op

Bereiding
Rasp de gekookte bieten met een grove dan wel fijne rasp en voeg ze toe aan de groentebouillon, die nu rood kleurt.
Voeg het citroensap toe.
Als de soep in wording min of meer op kamertemperatuur gekomen is kan de yoghurt erdoor worden geroerd. De kleur wordt nu hardroze.
Rasp de komkommer (of augurken) met een grove rasp en roer ze door de soep.
Snijd en hak de dille en de lenteuitjes goed fijn. Houd evt. wat dille achter ter garnering. Roer de lenteuitjes en de meeste dille door de soep. De dille moet duidelijk in de soep te proeven zijn.
Proef de soep en voeg naar behoefte zout, peper, en evt. extra citroensap toe.
Leg op ieder opgeschept bord één of twee in de lengte doorgesneden hardgekookte eieren en wat plukjes groen (dille of platte peterselie) ter verhoging van de kleurenrijkdom.

Smacznego (Eet smakelijk)!

1 antwoord

Reacties zijn gesloten.