Wat is trailrunning?

Trailrunning (kort: ’trailen’) is off-road hardlopen door de natuur, over smalle paadjes (trails) en natuurlijke hindernissen zoals heuvels/bergen, rotsen en beekjes bedwingen. Steeds meer hardlopers zoeken deze uitdagingen op. Op zoek naar meer beleving in plaats van massale evenementen over asfalt en continu de focus op snellere tijden. Dicht bij de natuur, om de rust te ervaren en te ervaren hoe fraai de omgeving is.

Een echte aanrader als training

Je loopt minder op snelheid, maar meer op gevoel. Ieders stap is anders door de wisselende ondergrond, dus je concentratie wordt op de proef gesteld. Je bouwt meer kracht op in je benen en daardoor krijg je ook sterkere enkels. Bovendien is het ook goed voor je bovenlichaam, omdat je veel moet ”balanceren”.

Onze trailgroepen

We hebben trailgroepen in 3 afstandsklassen die op zondagen lopen in de natuur, meestal op 30 autominuten of minder van Oegstgeest.

XS loopt 1x per maand, 10 – 14 km.
XM loopt 1x per maand, 16 – 18 km.
XL loopt 2x per maand, 18 – 25 km.

Daarnaast hebben we voor de hele vereniging elke eerste zondag van de maand duintraining bij Katwijk.
Hieronder vind je meer details per groep:

XS is de groep voor beginnende trailrunners. Is een kilometer of 10 op de weg, met ca. 9 km/u geen probleem meer voor je? Dan ben je welkom bij XS om eens uit te proberen hoe het je bevalt off the road. We lopen meestal op de 3e zondag van de maand.

XM loopt elke 4e zondag van de maand samen met XL. Er wordt dan ook wel gesproken van XM & XL. Er is dan meestal een basisroute van 16-18 km voor XM met daarbij een langere versie (21 tot 25 km) voor XL, meestal in de vorm van een extra lus. Gemiddeld ga je wat meer door ruw terrein dan bij XS en wat minder over paden.

XL loopt op de 2e en de 4e zondag van de maand. Vaak in duingebieden van Meijendel tot de Amsterdamse Waterleiding Duinen. Soms ook de Horsten tussen Wassenaar en Leidschendam en een enkele keer word er gecarpooled naar een natuurgebied nog wat verder weg.

De 2e zondag heeft een basisroute van 18-21 km. Op de 4e zondag is de basisroute 16-18 km voor XM met daarbij een langere versie (21 tot 25 km) voor XL. We noemen deze voor de duidelijkheid XM & XL.

Materiaal:

  • Niet verplicht maar wel handig: trailrunning schoenen
  • Vooral bij wat warmer weer de mogelijkheid om 1 à 1,5 liter water mee te nemen.

Aankondiging en afspreken

Trainingen van zowel XS als XM/XL worden op vrijdag aangekondigd met een Nieuwsflits. Daarin staat een link naar het forum, waar je nadere details kan vinden zoals startpunt en route. Het wordt gewaardeerd als je daar ook ook even meldt dat je meeloopt. En je kunt ook carpoolafspraken maken.