Verslag Nationale Vrijheidsvuurestafette

Midden in de nacht van 4 op 5 mei brachten negen toppers van onze Loopgroep het vrijheidsvuur naar Oegstgeest. Ad, Bianca, Coen, Edwin, Els, Esther, Jaap, Marian en Shuk-hing renden 106 kilometer van Wageningen naar Oegstgeest in het kader van de Nationale Vrijheidsvuurestafette. Stipt midden in de nacht van 4 op 5 mei werd het bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken door de 96-jarige Marie Scott, een Britse veteraan die op D-Day berichten doorgaf aan het front. Gelijk daarna begon de Nationale Vrijheidsvuurestafette waar 87 loopgroepen het vuur van de vrijheid over heel Nederland verspreidden.

Loopgroep Oegstgeest was de 28e deelnemer en kon zich snel melden op het plein voor hotel de Wereld. Op een drafje droegen de lopers het plaatsnaambord van Oegstgeest het plein op en Els nam het vuur in ontvangst. Daarna renden de hardlopers door een muur van toeschouwers het dorp uit om de eerste etappe te starten: van Wageningen naar het oorlogsmoment op de Grebbeberg. Snelle Bianca kwam als eerste aan bij de bloemenzee bij dat indrukwekkende monument.

In de kleine uurtjes van de nacht renden we gezellig samen met andere estafettegroepen die dezelfde kant opliepen. Een blije Edwin juichte Katwijk, Leiden en Leiderdorp enthousiast toe, maar na Doorn liepen we alleen de donkere nacht in. Hier was fitte Marian op haar best en ze leidde de ietwat vermoeide hardlopers naar De Bilt. Het was weliswaar een warme nacht maar het lukte Jaap om een stuk door de regen te lopen; wat een geluk! Utrecht is bijna halverwege en Coen moest regelmatig uitwijken voor feestvierders die een heel andere beleving hadden van de bevrijdingsnacht.

Intussen werd het ook zachtjesaan dag en voor Esther was de zonsopgang bij kasteel Haarzuilens een bijzondere belevenis: de zonsopgang was prachtig en de vinger tussen de deur viel mee. Door een auto-ongeval moest de begeleidende bus bij Noorden omrijden en ervaren Ad leidde zijn groep op een wat langere etappe dan normaal. Na negen uur s’ ochtends werd het weer wat drukker op de weg en Shuk-hing had de pech om op een smalle drukke weg te lopen maar dat deed dat in een reuzentempo.

In het bos van Wijkerslooth werden de renners opgewacht door onze voorzitter en een aantal enthousiaste leden. Loco-burgemeester Elfred Bus nam het vrijheidsvuur namens de gemeente Oegstgeest in ontvangst. Bij het monument werd een kaars ontstoken met het vuur. Datzelfde vuur werd ook nog naar het monument voor de Halifax en naar het groene kerkje gebracht. Daarna aten we lekker van de lunch die Sue voor ons klaar had gezet. Een super-ervaring voor de lopers en het beste beentje voor voor de vrijheid. Wat wil je nog meer?

Coen

  1. Liesbeth van den Haak
    Liesbeth van den Haak zegt:

    Mooi verslag! geweldige prestatie want zo’n nacht doorhalen is knap vermoeiend vooral als je even niet hoeft te lopen! BRAVO voor jullie allen!